Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω
Ο Χρήστος Κιούσης γράφει για μια άλλη πλευρά του Φαρμακευτικού Σκανδάλου. Αλλά γράφει ένα φανταστικό σενάριο, του οποίου οι πρωταγωνιστές καμιά σχέση δε θα μπορούσαν ποτέ να έχουν με την πραγματικότητα.

Αυτό που μια μέρα του Φεβρουαρίου ανακαλύψαμε, ότι μπορεί, ότι ίσως υπήρξε κάπου στην ελληνική επικράτεια (και όχι μόνο) μια πολυεθνική, που μετήλθε αδιαφανών μέσων, για να επικρατήσει στην αγορά, το λες κι έκπληξη! Φυσικά ούτε αυτή η έκπληξη θα έβλεπε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, αν δεν ξεκινούσε έρευνα ποιά λέτε, η ελληνική δικαιοσύνη; Χα … Η αμερικάνικη για την ακρίβεια.

Σκάνδαλο στην αγορά του φαρμάκου. Ενδείξεις για μίζες σε Έλληνες πολιτικούς. Μάλιστα. Σκάνδαλο του οποίου την έρευνα η ελληνική δικαιοσύνη έστειλε για διερεύνηση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αν θες να χαθεί κάθε ελπίδα να διαλευκανθεί κάτι, απλά στείλ’ το στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι πιο εύκολο να βρεις χάλκινο νομισματάκι του 1 σεντ σε βούρκο, παρά τελεσίδικο πόρισμα μη πεντακομματικό σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Κι εδώ που τα λέμε, ποιός να διερευνήσει ποιον εκεί μέσα; Δεν ισοπεδώνω σε προσωπικό επίπεδο, πρόσωπα άξια θα βρούμε μεταξύ των 300. Το που θα βρουν χώρο να αναπνεύσουν, δεν ξέρω. Πριν όμως αρχίσουμε το φτυάρισμα των πολιτικών, ας κάνουμε μια στάση στην πραγματική ζωή , στη δική μας καθημερινότητα.

Επάγγελμα ιατρικός επισκέπτης, στην αργκό φαρμακάς. Κατά προτίμηση με σπουδές σχετικές με την φαρμακευτική επιστήμη ή τη βιολογία ή τα οικονομικά ή τελοσπάντων ένας κυριλέ νέος ή μια κυριλέ νέα «να τα λέει». Να προσλαμβάνεται, να περνάει έναν κύκλο γενικής εκπαίδευσης, να εντάσσεται σε μια ομάδα φαρμάκων, σε μια συγκεκριμένη «γραμμή», να περνάει ειδικότερους κύκλους εκπαίδευσης και να ξεκινάει τη καριέρα στην εταιρία υπό αρκετά καλούς όρους. Εταιρικό αυτοκίνητο, βενζίνες πληρωμένες, κινητό εταιρικό, συμπαθητικό έως καλό μισθό, bonus στόχων και προοδευτικά ευκαιρίες ανέλιξης. Κουστούμι χειμώνα-καλοκαίρι, χαρτοφύλακας με προσπέκτους, ημερολόγια, στυλό, αναπτήρες όλα με το σήμα της εταιρίας. Πλανόδιος υπερπολυτελείας. Αρχίζει η πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση. Το role playing με τα πιο έμπειρα στελέχη, οι παρουσιάσεις και οι επισκέψεις με παλιότερο συνάδελφο ή τον προϊστάμενο για τη σύσταση στους γιατρούς.

Ααααχ οι γιατροί. Η αφρόκρεμα της επιστημονικής κοινότητας, ο αφρός της ελληνικής κοινωνίας. Πόσα επιστημονικά συνέδρια, πόσα εκπαιδευτικά ταξίδια σε προορισμούς συμπτωματικά worth to see. Πόσα κονδύλια backchannel, πόσο επιστημονικό lobbying, για να βρει θέση στην αγορά το –pen αντί του –cid, το –ex αντί του –ix. Επισκέψεις σε διοικητές νοσοκομείων, αλλά πριν σε φαρμακοποιούς νοσοκομείων, σε κυρίους κυρίους καθηγητές – διευθυντές πανεπιστημιακών κλινικών, για να μπει το σκεύασμα στο «Πρωτόκολλο». Δεν ισοπεδώνω, θα ήταν φασιστικό. Οι γιατροί μεταξύ τους γνωρίζουν και γνωρίζονται.

Μικρή παρένθεση. Η ελέγκτρια δημόσιας διοίκησης ψάχνει διάβασα έγγραφα, που να μπορούν να στοιχειοθετήσουν τις μαρτυρίες. Το «Βαθύ Λαρύγγι» μίλησε, αλλά στο δικαστήριο θα απαιτηθούν και έγγραφα. Τα βρήκε διαβάζω σε οικίες υπαλλήλων πολυεθνικών. Τι θες να πεις Βίρνα Δράκου; Ήταν και υπάλληλοι, στελέχη, λογιστές, δικηγόροι των πολυεθνικών ενήμεροι για το σκάνδαλο; Μίλα καθαρά Βίρνα! Γνώριζαν κι αυτοί; Μα αυτοί δεν είναι πολιτικοί, είναι Έλληνες πολίτες… Νοικοκυραίοι.

Επιστρέφω on the field. Στο κατόπι του ιατρικού επισκέπτη, της εμπροσθοφυλακής της εταιρίας. Πόσα κλιματιστικά δεν αναγκάστηκε να αγοράσει, πόσες ανακαινίσεις ιατρείων να φροντίσει, πόσα κουφώματα για εξοχικά να παραγγείλει, «ο κύριος καθηγητής θα συνοδεύεται από τη σύζυγο στο συνέδριο», πόσα καλάθια με Johnny μπλε να παραγγείλει, «ο κύριος καθηγητής θα ταξιδέψει business φυσικά», πόσα imac, πόσα iphone, πόσα PC για «επιστημονικούς σκοπούς», πόσες συναγρίδες με δροσερά Βιβλία Χώρα εκλεκτής χρονιάς, για να μπει το γαμημένο το ολοκαίνουργιο σκεύασμα στο «Σχήμα».

Να ανοίξω τον κύκλο; Ας τον ανοίξω. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν και οικογένειες. Αγοράζονταν σπίτια. Αγοράζονταν εξοχικά. Γεννιόντουσαν παιδιά. Έπρεπε να πάνε σχολείο. Ιδιωτικό κατά προτίμηση. Το χρήμα γυρνούσε. Η οικονομία σε κίνηση. Ωφελημένος εγώ, ωφελημένος εσύ, ωφελημένος αυτός. Ωφελημένος ο γιατρός, ωφελημένος ο κρατικός λειτουργός, ωφελημένη η εταιρία. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ωφελημένος ο Τύπος. Φανερά και κρυφά. Κρυφά δεν φαντάζεσαι ποιοι… Θα γελούσαν και οι πέτρες, αν δε σηκώνονταν μόνες τους για λιθοβολισμό. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Μα γιατί δεν πετάει κανείς πέτρα Βίρνα ; Τι εννοείς δεν τον παίρνει ;

Ας επανέλθουμε στο «Σκάνδαλο». Επιλήφθηκε η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή που παράγει δικαστικούς λειτουργούς, πρόθυμους να αποστρατευθούν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κάποιου εθνοσωτήριου κόμματος. Που διακινούν δικογραφίες πρώτα σε κολλητούς δημοσιογράφους και μετά υπηρεσιακά. Που δεν μπορεί να βάλει τάξη στο διαδικτυακό βόθρο social λογαριασμών εκλεγμένων εθνοπατέρων μας. Το «Σκάνδαλο» πήγε στη Βουλή. Βρίσκεται στο γραφείο 131 και μπορούν να προσέλθουν οι Έλληνες βουλευτές, να διαβάσουν τη δικογραφία, αλλά δεν μπορούν να πάρουν έγγραφα. Έσπευσαν οι βουλευτές. «Λες να έχει τίποτα και για μας συνάδελφε;» Όλοι ανεξαιρέτως οι καταγγελλόμενοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Με τους ρυθμούς που αυτή δικάζει, η υπόθεση θα τελειώσει, αν τελειώσει, το αστρικό έτος 2525 που έλεγε και το τραγούδι. Στο μεταξύ έχουμε και τη δικογραφία για τα όπλα της Σαουδικής Αραβίας. Ένα ένα τα σκάνδαλα παιδιά, πόσα να αντέξω ταυτόχρονα ο πολίτης ; Είναι και το Μακεδονικό στη μέση. Αποπροσανατολίζομαι.

Τα δισεκατομμύρια ευρώ θα στήσουν χορό στα δελτία ειδήσεων. Θα ανακατευτούν με ονόματα, με κόμματα, με δικαστές, με κυβερνήσεις. Οι νοικοκυραίοι αηδιασμένοι. «Α ρε Χρυσή Αυγή που σας χρειάζεται.» «Δεν μπορούσε να είναι έξω η 17 Νοέμβρη, να καθαρίσει κανέναν ;» Κατά τ’ άλλα, ποιος φταίει άραγε; Φταίνε οι δανειστές. Φταίνε οι μετανάστες. Φταίνε οι πολυεθνικές, που μας διαφθείρουν. Εμάς. Τους αγνούς. Τους ψηφοφόρους. Δε βαριέσαι. Βάλε Survivor.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.