Το Κτήμα Χαρλαύτη είναι ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της Ελλάδας (pics)

Gazzetta team
Το Κτήμα Χαρλαύτη είναι ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της Ελλάδας (pics)
Το 1934 μέχρι και σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει το έργο του ιδρυτή με το ίδιο πάθος και γράφει τη δική της ιστορία.

Από το αρχικό όραμα του ιδρυτή της έως τα σημερινά σχέδια των συνεχιστών της, η οινοποιία Χαρλαύτη παραμένει η ίδια μεγάλη οικογένεια που αγαπάει το καλό κρασί. Από το χώμα, το αμπέλι και το νερό μέχρι την ωρίμανση, την παλαίωση και την εμφιάλωση, κάθε ετικέτα αποτελεί μια αυστηρά… οικογενειακή υπόθεση. Πιστή στην παράδοση αλλά και απόλυτα εναρμονισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της οινολογίας, η οινοποιία Χαρλαύτη συνεχίζει τη διαδρομή της στο χρόνο, σαν να είναι ακόμα εκείνη η ατομική επιχείρηση που δημιούργησε ο ιδρυτής της πριν από 80 χρόνια περίπου. Η επιμονή, η υπομονή και η τεχνογνωσία των ανθρώπων της επισφραγίζουν κάθε φιάλη προερχόμενη από τους αμπελώνες της.

Το χρονογράφημα ενός από το ιστορικότερα οινοποιεία της χώρας, το Κτήματος Χαρλαύτη είναι γεμάτο γεύσεις, μεράκι και όμορφες αναμνήσεις.

1934, Η ίδρυση της οινοποιίας

Το 1934, ο Νίκος Αθανασιάδης (πατέρας της Άντας Χαρλαύτη), ένας από τους πλέον γνωστούς εξαγωγείς σουλτανίνας στις αρχές του 20ού αιώνα, αποφασίζει να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και να επικεντρωθεί στο μεγάλο του πάθος: την αμπελοκαλλιέργεια. Διατηρώντας το υπάρχον οικογενειακό αγρόκτημα στις Αρχάνες Κρήτης, αγοράζει μια έκταση 120 στρεμμάτων στις βόρειες πλαγιές της Πεντέλης, στην Σταμάτα Αττικής, μιας περιοχής γνωστής από τα αρχαία χρόνια ως αμπελότοπος. Αυτή η ευλογημένη γη, όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η άμπελος, το δώρο του θεού Διόνυσου προς το βασιλιά Ικάριο, θα γίνει σύντομα ο ονομαστός αμπελώνας Αθανασιάδη.

1938, Οι πρώτες ετικέτες

Αφού φυτέψει νέες για την εποχή ποικιλίες αμπελιών, όπως το Κοτσιφάλι, το Refosco και το Σαββατιανό, ο Νίκος Αθανασιάδης θα χτίσει ένα πρωτοποριακό, για τα τότε δεδομένα, πέτρινο οινοποιείο, με υπόγειες στοές για την παλαίωση των κρασιών. Στη συνέχεια, καινοτομεί εμφιαλώνοντας τη μικρή μέχρι τότε παραγωγή του. Δεν είναι άλλη από την παραγωγή των γνωστών Αθανασιάδη Λευκός Ξηρός και Αθανασιάδη Ερυθρός Ξηρός, που τότε έφεραν την επωνυμία King Minos Λευκός Ξηρός και King Minos Ερυθρός Ξηρός. Οι πρώτες αυτές ετικέτες κυκλοφορούν στην αγορά το 1938. Διανέμονται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως η Μεγάλη Βρεταννία, και σε γνωστές κάβες της εποχής, στο κέντρο της Αθήνας.

1941, Τα χρόνια του πολέμου

Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής που ακολούθησαν, ο Νίκος Αθανασιάδης αφήνει τις πόρτες του κτήματός του ανοιχτές, ώστε να μπορεί ο κόσμος να τρέφεται με σταφύλια για την επιβίωσή του.

1955, Νέα γενιά, νέες ποικιλίες

Το 1955 η οινοποιία Χαρλαύτη περνάει στην επόμενη γενιά. Μετά το θάνατο του Νίκου Αθανασιάδη, την αναλαμβάνει η μόλις 16 ετών κόρη του Άντα. Μέχρι το γάμο της με τον Διογένη Χαρλαύτη το 1958 διατήρησε το κτήμα μόνη της. Αργότερα οι δυο τους, θα κάνουν πολλά βήματα μπροστά στο χώρο της παραγωγής κρασιού. Το 1960 εκριζώνουν τα παλιά αμπέλια και προχωρούν σε πλήρη αναμπέλωση του κτήματος. Οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται πλέον είναι Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Ασύρτικο. Διαμορφώνουν τον αμπελώνα γραμμικά, με τον κατάλληλο προσανατολισμό για την άριστη ωρίμανση των σταφυλιών. Το 1962 εμφιαλώνεται το τρίτο κρασί, Αθανασιάδη Rosé Ξηρός, το οποίο ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα.

1970, τα επόμενα χρόνια της ανάπτυξης της οινοποιίας

Στις επόμενες δεκαετίες τα κρασιά Χαρλαύτη-Αθανασιάδη γίνονται γνωστά όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Ελληνική επαρχία και στα νησιά και επίσης αρχίζουν και οι εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Κίνα οι οποίες βοηθούν τα κρασιά να μπουν στην αγορά του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία. Όμως η αφοσίωση των ανθρώπων πίσω από την κάθε ετικέτα δεν σταματά εδώ.

1977, Νέα κτήματα και νέο οινοποιείο στη Νεμέα

Το 1997 η οικογένεια Χαρλαύτη αποκτά έναν καινούργιο αμπελώνα στην περιοχή του Αχλαδιά στη Νεμέα Κορινθίας και στη συνέχεια στο Κούτσι Νεμέας. Στις περιοχές αυτές θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Λημιώνα, η λευκή Μαλαγουζιά και αργότερα το Malbec.
Το οινοποιείο της Σταμάτας εκσυγχρονίζεται κι ένα νέο οινοποιείο κατασκευάζεται μέσα στον αμπελώνα της Νεμέας.

Σήμερα, Μια σύγχρονη οινοποιία υψηλών προδιαγραφών

Εγκαταστάσεις

Το πέτρινο οινοποιείο χτίστηκε τότε (και παραμένει μέχρι σήμερα) δίπλα στον οικογενειακό αμπελώνα στην Σταμάτα. Πολλά πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει από τότε. Η άναρχη οικιστική επέκταση των τελευταίων χρόνων στην περιοχή έχει οδηγήσει αναπόφευκτα στον περιορισμό των αμπελώνων. Τόσο οι οικογενειακοί όσο και οι συνεργαζόμενοι για πολλά χρόνια αμπελώνες μετατοπίζονται πλέον βορειότερα της Σταμάτας, στο Μαραθώνα και στο Καπανδρίτι, όπου καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, το Chardonnay και το Sauvignon Blanc.

Σήμερα, το οινοποιείο της Σταμάτας, μετά τους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς και κάποιες αναγκαίες προσθήκες και μικροεπεμβάσεις, συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία.
Στοχεύοντας αποκλειστικά στην ποιότητα, η οικογένεια Χαρλαύτη με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη για το κρασί όπως πριν από 80 χρόνια, έχει σήμερα δημιουργήσει αξιόλογες ετικέτες, μία αρκετά πλούσια γκάμα κρασιών για όλα τα γούστα, πειραματίζεται συνέχεια με καινούργιες ποικιλίες και προσβλέπει πάντα να δίνει ό,τι καλύτερο μπορεί στην αγορά.

Βρίσκεται στην περιοχή του Αχλαδιά. Ένα σύγχρονο κτίριο στη μέση του αμπελώνα που δημιουργήθηκε με στόχο την οινοποίηση και παλαίωση των Αγιωργίτικων του κτήματος. Σαφώς προσανατολισμένο σε ερυθρές οινοποιήσεις, διαθέτει μια υπόγεια κάβα, με πάνω από 500 δρύινα βαρέλια. Εδώ, στα κτήματα της Νεμέας, στον Αχλαδιά και το Κούτσι, η ανάγκη των ανθρώπων του οινοποιείου για δημιουργικό πειραματισμό είναι ολοφάνερη. Πειραματίζονται διαρκώς με νέες ποικιλίες και νεωτερικούς τρόπους οινοποίησης. Η κυρίαρχη ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο. Όμως ερυθρές ποικιλίες όπως Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, το νέο Malbec και κάποιες λευκές, όπως Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και εξαιρετική πρώτη ύλη για δημιουργία.

Η οινοποιία Χαρλαύτη έχει πλέον καθιερωθεί ως μια σύγχρονη, ποιοτική οινοποιητική μονάδα, με μια σταθερά δυναμική παρουσία στο χώρο παραγωγής κρασιών υψηλών προδιαγραφών. Πλέον, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει το έργο του ιδρυτή με το ίδιο πάθος και γράφει τη δική της ιστορία.

Οι ποικιλίες που παράγει τα Κτήμα Χαρλαύτη είναι οι εξής:

  • Αγιωργίτικο
  • Ασύρτικο
  • Μαλαγουζιά
  • Μαλαγουζιά
  • Μαλαγουζιά
  • Ροδίτης
  • Σαββατιανό
  • Λημνιώνα
  • Cabernet Sauvignon
  • Chardonnay
  • Merlot
  • Sauvignon Blanc
  • Shiraz
  • Shiraz
  • Shiraz
  • Malbec

Ενώ αναλυτικά όλες τις ετικέτες μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ!

Τα κρασία του Κτήματος Χαρλαύτη, εκτός από τους Έλληνες τα απολαμβάνουν πλέον και άνθρωποι σε Ελβετία, Κίνα, Η.Π.Α., Βέλγιο, Ολλανδία και Ρουμανία!

Κτήμα Χαρλαύτη, Νεμέα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2746 024197