Διάσκεψη Βερολίνου: Συμφωνία για εκεχειρία στη Λιβύη

Gazzetta team
Διάσκεψη Βερολίνου: Συμφωνία για εκεχειρία στη Λιβύη
Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες αγωνίας η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, με συμφωνία των συμμετεχόντων για κατάπαυση του πυρός!

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ώρες αγωνίας, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη στο Βερολίνο, η οποία διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Οι συμμετέχοντες, λοιπόν, συμφώνησαν στην τήρηση του εμπάργκο όπλων, όπως και στον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης και στην επιβολή εκεχειρίας στη Λιβύη, που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο.

Συμφωνήθηκε, εξάλλου, να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, όπως δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός», εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, «θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών». «Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στη σημερινή σύνοδο», διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε, επίσης, η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα».

Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για «μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών».

«Συμφωνήσαμε στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τις ένοπλες συγκρούσεις και τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γουτέρες.