Πριν την Γκρέτα Τούνμπεργκ, ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή ήταν... οι Βίκινγκς!

Gazzetta team
Πριν την Γκρέτα Τούνμπεργκ, ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή ήταν... οι Βίκινγκς!
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή αλλά σύμφωνα με ερευνητές οι Βίκινγκς είχα εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ εκφράζει τις ανησυχίες της για την κλιματική αλλαγή, κάτι που σύμφωνα με ερευνητές έκαναν και Βίκινγκς.

Μια πέτρινη πλάκα από την εποχή των Βίκινγκς επανεξετάστηκε από μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι πιστεύουν ότι το αρχαίο μήνυμα που αναγράφεται, το οποίο μιλάει για «πόλεμο-λεία» και για τους νορβηγικούς θεούς, είναι στην πραγματικότητα μια μεταφορική προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή.

Η πέτρα Rok, που δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα στη νότια κεντρική Σουηδία, φέρει τη μακρύτερη επιγραφή runic που είναι γνωστή στον κόσμο.

Οι μελετητές έχουν παρουσιάσει μια σειρά από θεωρίες σχετικά με το νόημα πίσω από τις 700 επιγραφές.

Μια νέα ερμηνεία αναφέρει πως η πέτρινη πλάκα κατασκευάστηκε από τους Βίκινγκς που προφήτευσαν την κλιματική κρίση στη Σκανδιναβία.

Η θεωρία αυτή υποστηρίχθηκε από ερευνητές που προέρχονται από τρία σουηδικά πανεπιστήμια.

Η ομάδα των ακαδημαϊκών - που περιελάμβαναν ειδικούς στους τομείς της φιλολογίας, της αρχαιολογίας και της ιστορίας της θρησκείας - κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αρχαία επιγραφή «ασχολείται με το άγχος που προκλήθηκε από το θάνατο ενός γιου και τον φόβο μιας νέας κλιματικής κρίσης».