Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ το Νόμπελ Ειρήνης

Gazzetta team
Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ το Νόμπελ Ειρήνης
Νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία κα ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Who Is Who
Ο Άχμεντ είναι ο νεώτερος στην ηλικία πρωθυπουργός στην αφρικανική ήπειρο, αφού είναι 42 ετών. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου 2018 με μία πλούσια ατζέντα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Έκτοτε, απελευθερώσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες «λογοκριμένους» ιστοτόπους, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας», ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον κρατικό αερομεταφορέα.

Στην Αιθιοπία το ο Άχμεντ είναι... σταρ με τη μορφή του να φιγουράρει πάνω σε αυτοκίνητα, ταξί, μπλούζες. Ο Άμπι δεν μοιάζει με κανέναν προκάτοχό του. Αγκαλιάζει δημοσίως τους πολιτικούς, βγάζει selfie με τους υποστηρικτές του και χαμογελά πάντα μπροστά στις κάμερες. «Γκρεμίστε τα τείχη, χτίστε γέφυρες» είναι το μήνυμά του στις εθνοτικές ομάδες της Αιθιοπίας. «Αν θέλετε να είστε το καμάρι της γενιάς σας, πρέπει να το πάρετε απόφαση πως οι Ορόμο, οι Αμχάρα, οι Γολαϊτάς, οι Γουράγκες, οι Σίλτες είναι όλοι ισότιμα Αιθίοπες», διεμήνυε σε ομιλία του.

Η ταυτότητα του Άμπι είναι ένα κράμα φαινομενικά αντιφατικών χαρακτηριστικών, «κραυγάζει» διαφορετικότητα και αποδοχή στην Αιθιοπία: Ο πατέρας του είναι μουσουλμάνος Ορόμο, η μητέρα του χριστιανή, μιλάει τη γλώσσα των Ορόμο, των Αμχάρικ, των Τιγκρίνια καθώς και αγγλικά. Πλην του ότι είναι παντρεμένος με τρεις κόρες, μυστήριο περιβάλλει την κοσμοθεωρία αλλά και το πλήρες βιογραφικό του. Το ’90 βρέθηκε στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Ρουάντα, αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της χώρας του και, στη συνέχεια, διετέλεσε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας προτού αφήσει την κεντρική κυβέρνηση για να υπηρετήσει, στη θέση του αντιπροέδρου, την περιφέρεια καταγωγής του, την Ορομία.