Εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο πλημμύρισαν τους δρόμους πόλεων ζητώντας δράση για το κλίμα

Gazzetta team
Εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο πλημμύρισαν τους δρόμους πόλεων ζητώντας δράση για το κλίμα
Από το Σίδνεϊ έως το Σαν Φρανσίσκο, από την Μπανγκόκ, την Καμπάλα, την Μπραζίλια, το Βερολίνο, μέχρι και σε μικρές πόλεις της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, νέοι άνθρωποι της ίδιας γενιάς, είτε σε μικρές ομάδες, είτε σε μεγάλα πλήθη, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας τα ίδια συνθήματα, ενωμένοι με τον ίδιο θυμό για την αδράνεια των ενηλίκων που κρατούν την εξουσία.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συνολικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές – συμμετείχαν την Παρασκευή στις κινητοποιήσεις για το κλίμα με την 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να διαβεβαιώνει από την Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν «μόνο η αρχή».

Σε περισσότερες από 160 χώρες, μαθητές, φοιτητές άφησαν τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμιά τους και πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την υφήλιο με πλακάτ, συνθήματα με την ίδια πρόθεση: Να ζητήσουν από τους γηραιότερους να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Μετά την Ασία και την Ευρώπη ήρθε η σειρά των νέων Αμερικανών που κατέβηκαν στους δρόμους στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, στο Σικάγο και στη Δυτική Ακτή για να καλέσουν τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν επιτέλους την «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

«Για μένα δεν είναι επιλογή, είναι κάτι αναγκαίο» δήλωσε ο Σιέρα Μελόι ένας 17χρονος μαθητής λυκείου από το Μπρούκλιν φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φράση: «η επιστήμη δεν μια αριστερή θεωρία συνομωσίας».

«Όταν η Γκρέτα ξεκίνησε, ήταν μόνη της, τόσο γενναία, και δείτε που φτάσαμε, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν! Αυτό δείχνει πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», είπε με ενθουσιασμό η 12χρονη Έλα Μπάκμαν, κρατώντας πλακάτ που έφτιαξε μόνη της για να διαδηλώσει μαζί με τους φίλους της για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Στη Λατινική Αμερική, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βραζιλία, αποδοκιμάζοντας τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. «Η πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρου είναι η πολιτική της καταστροφής του περιβάλλοντος και της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης... για αυτό το λόγο συμμετέχουμε στην απεργία», δήλωσε η Μαρσέλα Πιμεντέλ Μιράντα, διοργανώτρια της οργάνωσης της Νεολαίας για το Κλίμα στην Μπραζίλια, που βοηθά στην διοργάνωση των διαδηλώσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν στην Μπογκοτά και στην Πόλη του Μεξικού.

Οι διαδηλώσεις του κινήματος Fridays for Future ξεκίνησαν στην Αυστραλία με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 διαδηλωτών. Πλήθος νέων κατέβηκε στους δρόμους στην Σεούλ, την Μανίλα, το Τόκιο, την Μουμπάι. Αρκετές χιλιάδες παιδιά στο Μπανγκλαντές διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα για την «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

Τα παιδιά στο νησί του Σολομώντα διαδήλωσαν στις ακτές φορώντας παραδοσιακές φούστες από χόρτα και κρατώντας ξύλινες ασπίδες.

Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ο πλανήτης γίνεται πιο καυτός από όσο το φανταστικό αγόρι μου», έγραφε ένα πόστερ μιας εφήβου στην Ταϊλάνδη. «Είμαστε το μέλλον και μας αξίζει κάτι καλύτερο», είπε από την Μπανγκόκ η 12χρονη Λίλι Σατιντανασάρ, που φέρει το παρατσούκλι η Γκρέτα Τούνμπεργκ της Ταϊλάνδης.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, με την συμμετοχή να είναι όμως πιο περιορισμένη.

Στην Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγκάντας, η οποία συνορεύει με τη Λίμνη Βικτόρια, τη μεγαλύτερη στην Αφρική, που πλήττεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκετές εκατοντάδες διαδήλωσαν στις πορείες Fridays for Future, όπως η 12χρονη Σίσι Μουκάσα. «Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν προτού δράσετε;» είπε.

Στην Κένυα περίπου 500 ακτιβιστές έκαναν πορεία ζητώντας από την κυβέρνηση να ακυρώσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της για μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν, ιδιαίτερα στην Γερμανία, όπου τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους αξιώνοντας από τους κυβερνώντες να αναλάβουν δράση για τη διάσωση του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών των κινητοποιήσεων. «Κάντε έρωτα, όχι διοξείδιο του άνθρακα» έγραφαν πλακάτ στο Βερολίνο και τη Βιέννη.

«Δεν υπάρχει Πλανήτης Β», έγραφε ένα πανό μιας νεαρής γυναίκας στο Λονδίνο.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του περιβάλλοντος, ενώ πηδούσαν και φώναζαν «Όποιος δεν πηδάει υποστηρίζει τον άνθρακα».

Το κίνημα εξαπλώθηκε και στην Αρκτική, μια περιοχή που θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Στην πόλη Λονγκιαρμπίεν της Νορβηγίας, περίπου χίλια μίλια από τον Βόρειο Πόλο, περίπου 80 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Έχει ζέστη εδώ».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Google, της Amazon και άλλων τεχνολογικών εταιρειών, επέκριναν την βιομηχανία για κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συμμετείχαν σε πορείες στο Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ.

Εκατοντάδες εταιρείες έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις, επιτρέποντας στους εργαζόμενούς τους να συμμετέχουν στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα.

Ανάμεσά τους, ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon ανακοίνωσε πως θα ρίξει όλο το βάρος της εταιρείας του σε μια εκστρατεία που έχει στόχο να συμβάλει στην εκπλήρωση, δέκα χρόνια νωρίτερα μάλιστα, των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.