Αρχαιολόγοι ξέθαψαν 6500 πτώματα από νεκροταφείο 200 ετών για να περάσει το τρένο (vids)

Gazzetta team
Αρχαιολόγοι ξέθαψαν 6500 πτώματα από νεκροταφείο 200 ετών για να περάσει το τρένο (vids)
Ξέθαψαν επίσης χιλιάδες ειδώλια, νομίσματα, παιχνίδια και περιδέραια.

Μία, αν μη τι άλλο, ασυνήθιστη ανασκαφή έγινε στο Μπέρμιγχαμ...

Εβδομήντα αρχαιολόγοι ξέθαψαν -μέσα σε μια περίοδο 12 μηνών- 6500 πτώματα από σημείο ταφής 200 ετών, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, για να υποδεχθεί το ολοκαίνουριο και ταχύτατο High Speed 2!

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν τώρα πως θα αρχίσουν να εξετάζουν λεπτομερώς τους σκελετούς, όπως και τα χιλιάδες αντικείμενα που έφεραν στο «φως», όπως ειδώλια, νομίσματα, παιχνίδια και περιδέραια. Επίσης, βρέθηκαν και πλάκες με ονόματα νεκρών, που θα βοηθήσουν τους αρχαιολόγους στην έρευνά τους. Τα υπάρχοντα ευρήματα, πάντως, «μαρτυρούν» ήδη ότι αρκετοί από τους νεκρούς πέθαναν από ασθένειες όπως το σκορβούτο και η ραχίτιδα.

Το νεκροταφείο του Park Street στο Μπέρμιγχαμ άνοιξε τις πύλες του το 1810 και παρέμεινε ανοιχτό μόλις για 63 χρόνια, κλείνοντας το 1873.

Η επικεφαλής αρχαιολόγος, Claire Cogar, δήλωσε: «Η προσεκτική και συναρπαστική ανασκαφή του ταφικού αυτού χώρου μάς λέει πολλά για τη ζωή στο Μπέρμιγχαμ του 19ου αιώνα. Ελπίζουμε να φτιάξουμε μια εικόνα των ανθρώπων αυτών, που έχτισαν το Μπέρμιγχαμ και έκαναν την πόλη αυτό που είναι σήμερα, να μάθουμε από τι ασθένειες υπέφεραν, τι έτρωγαν και από πού προέρχονταν.

Τα αρχικά μας ευρήματα έχουν ήδη εντοπίσει στοιχεία ασθενειών όπως το σκορβούτο και η ραχίτιδα. Έχουμε, επίσης, βρει ενδιαφέροντα αντικείμενα τοποθετημένα στους τάφους. Μια ταφή περιείχε ένα μαχαίρι φτιαγμένο από κόκαλα, ένα άλλο είχε ένα ειδώλιο και άλλα περιείχαν πιάτα για... δείπνο».

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, οι επικεφαλής του HS2 τονίζουν πως τα λείψανα θα τοποθετηθούν σε μια κατάλληλη τοποθεσία, σε συνεννόηση με την εκκλησία της Αγγλίας.