Συγκλονιστική ανακάλυψη ψηφιδωτού 1500 ετών ξαναγράφει την ιστορία βιβλικού θαύματος του Ιησού (pics & vid)

Gazzetta team
Συγκλονιστική ανακάλυψη ψηφιδωτού 1500 ετών ξαναγράφει την ιστορία βιβλικού θαύματος του Ιησού (pics & vid)
Το συγκλονιστικό ψηφιδωτό απεικονίζει το περίφημο θαύμα του Ιησού, όταν τάισε 5000 άτομα με μόλις πέντε ψωμιά και δύο ψάρια.

Ένα συγκλονιστικό ψηφιδωτό 1500 ετών, που απεικονίζει το περίφημο θαύμα του Ιησού, όταν τάισε 5000 άτομα με μόλις πέντε ψωμιά και δύο ψάρια, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε αρχαία πόλη κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας!

Η ομάδα από το πανεπιστήμιο της Χάιφα έφερε στο «φως» μία καμένη εκκλησία, στο βόρειο Ισραήλ, στην περιοχή Ίππος (εκεί όπου, πριν από λίγα χρόνια, είχε ανακαλυφθεί και ένα ιερό του αρχαιοελληνικού θεού Πάνα), με τους αρχαιολόγους να ξοδεύουν όλο το καλοκαίρι στην ανασκαφή και να ανακαλύπτουν αυτό το μοναδικής ομορφιάς και σημασίας ψηφιδωτό.

Η ανακάλυψη έχει ενθουσιάσει, όπως είναι λογικό, τους ερευνητές, που τώρα αναζητούν ιστορικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, μια πυρκαγιά κατέστρεψε την εκκλησία -του 5ου αιώνα- το 700 μ.Χ., αλλά το ψηφιδωτό στο πάτωμα άντεξε καταπληκτικά στη διάρκεια των αιώνων, «κρυμμένο» κάτω από ένα στρώμα τέφρας. Η εκκλησία βρίσκεται στην «καρδιά» των Αγίων Τόπων, έχοντας «θέα» στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, στο σημείο, δε, όπου κάποτε υπήρχε μια ελληνορωμαϊκή πόλη. Το ψηφιδωτό θεωρείται πως απεικονίζει ένα από τα θαύματα του Ιησού, που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη, όταν τάισε με μόλις πέντε φρατζόλες ψωμί και δύο ψάρια 5000 άτομα, που συγκεντρώθηκαν στις όχθες.

Η αρχαιολογική ομάδα είχε βρει την εκκλησία από το 2005, αλλά μόλις φέτος -λόγω της γραφειοκρατίας- ξεκίνησε το σκάψιμο. Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Μάικλ Άιζενμπεργκ δήλωσε εντυπωσιασμένος: «Σίγουρα, μπορεί να προκύψουν διαφορετικές ερμηνείες αν επιχειρήσεις να περιγράψεις τα ψωμιά και τα ψάρια του ψηφιδωτού, αλλά δεν γίνεται να μη δεις την εκπληκτική ομοιότητα με την περιγραφή που δίνεται στην Καινή Διαθήκη. Για παράδειγμα, η Καινή Διαθήκη περιγράφει πέντε φραντζόλες σε ένα καλάθι και δύο ψάρια, αυτά, δηλαδή, που απεικονίζονται στο μωσαϊκό». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως τα νέα ευρήματα μπορούν να αναθεωρήσουν την ισχύουσα άποψη για την περιοχή όπου έλαβε χώρα το θαύμα.

Ο Άιζενμπεργκ συνέχισε: «Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η τοποθεσία βρίσκεται στην εκκλησία του Πολλαπλασιασμού κοντά στην Τάμπγκα, στα βορειοδυτικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να ήταν κοντά στον Ίππο.

Σύμφωνα με την απεικόνιση της Καινής Διαθήκης, μόλις τελείωσε το θαύμα του, ο Ιησούς διέσχισε σημεία βορειοδυτικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας στην περιοχή Τάμπγκα, οπότε το θαύμα είναι πιο πιθανό να συνέβη εκεί που ξεκίνησε να διασχίζει την θάλασσα, παρά εκεί που σταμάτησε».

Και κατέληξε: «Επιπλέον, σκεφτείτε πως το μωσαϊκό στην Εκκλησία του Πολλαπλασιασμού έχει μια απεικόνιση δύο ψαριών και ενός καλαθιού, αλλά με μόνο τέσσερα ψωμιά μέσα, ενώ σε όλα τα σημεία της Καινής Διαθήκης, που γίνεται λόγος στο συγκεκριμένο θαύμα, υπάρχουν πέντε ψωμιά. Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι απεικονίζεται στο ψηφιδωτό που βρήκαμε στον Ίππο. Επιπλέον, το ψηφιδωτό στην καμένη εκκλησία απεικονίζει 12 καλάθια και η Καινή Διαθήκη περιγράφει τους 12 μαθητές, οι οποίοι, στο τέλος του θαύματος, έμειναν με 12 καλάθια ψωμιού και ψαριού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τοπική κοινότητα της εποχής ήταν καλά εξοικειωμένη με τα δύο αυτά θαύματα και ίσως γνώριζε πολύ καλύτερα από εμάς τις εκτιμώμενες τοποθεσίες τους».