Η Καλιφόρνια αυστηροποιεί το πλαίσιο χρήσης θανάσιμης βίας από την αστυνομία

Gazzetta team
Η Καλιφόρνια αυστηροποιεί το πλαίσιο χρήσης θανάσιμης βίας από την αστυνομία
Οι αστυνομικοί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν θανάσιμη βία μόνο όταν είναι «απαραίτητο», δηλαδή όταν είναι αντιμέτωποι με «άμεση απειλή», βάσει της νέας νομοθεσίας που υπέγραψε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς κανονισμούς, οι αστυνομικοί θα πρέπει να πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή «για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από μια άμεση απειλή για τη ζωή τους ή από τον σοβαρό τραυματισμό των ίδιων ή άλλου προσώπου».

Η νέα νομοθεσία, η οποία είναι η πιο περιοριστική στις ΗΠΑ σύμφωνα με αξιωματούχους, αποτελεί εν μέρει απάντηση στα περιστατικά πυροβολισμών άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Μεταξύ των θυμάτων τέτοιων περιστατικών ήταν και ο 22χρονος Στέφον Κλαρκ ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στο Σακραμέντο τον Μάρτιο του 2018. Μετά τον φόνο του είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλη την Καλιφόρνια.

Ο Κλαρκ, που ήταν μαύρος, βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της γιαγιάς του κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να τον πυροβολούν. Οι δύο αστυνομικοί αθωώθηκαν για τον φόνο του τον Μάρτιο φέτος, γεγονός που προκάλεσε νέο κύμα διαδηλώσεων.

Κατά την υπογραφή ο Νιούσομ δήλωσε ότι ελπίζει η νομοθεσία αυτή να αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη χώρα.

«Κάνουμε κάτι σήμερα που αλλάζει τα όρια των δυνατοτήτων και στέλνει μήνυμα στους ανθρώπους σε όλη τη χώρα ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα», τόνισε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης.

Η οικογένεια του Κλαρκ παρέστη στην τελετή υπογραφής της νομοθεσίας έπειτα από πρόσκληση του Νιούσομ.