Σάλος από το φιλί κυνηγών σε σαφάρι πάνω από το κουφάρι δολοφονημένου λιονταριού

Gazzetta team
Σάλος από το φιλί κυνηγών σε σαφάρι πάνω από το κουφάρι δολοφονημένου λιονταριού
Μία καμπάνια υπό την αιγίδα της Daily Mirror προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στην εκτέλεση των ζώων στην Αφρική απλά για ευχαρίστηση, καθώς πλέον πολλά είδη απειλούνται με αφανισμό.

Μία άθλια φωτογραφία ενός ζευγαριού να φιλιέται πάνω από το κουφάρι ενός λιονταριού το οποίο μόλις έχει σκοτώσει, θυμίζει την λατρεία για αίμα σ' αυτό που αποκαλείται κυνήγι «τροπαίων».

Αυτή η φωτογραφία ήταν αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο αυτή «άρρωστη» συνήθεια την οποία κάποιοι αποκαλούν «άθλημα».

Το κυνήγι «τροπαίων» γίνεται ως εξής, οι κυνηγοί μαζεύουν τα λιοντάρια και τα υπόλοιπα ζώα σε γεωγραφικά καθορισμένες περιοχές και τα σφάζουν.

Στη συνέχεια επιτρέπεται στους κυνηγούς να μεταφέρουν τα κουφάρια και τα υπόλοιπα κομμάτια του σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν «τρόπαια» των εκτελέσεων τους.

Πλέον η Daily Mirror προωθεί μία καμπάνια, που υποστηρίζεται από πολιτικούς, διάσημους και ακτιβιστές, ώστε να μπει ένα τέλος σ' αυτό το βάρβαρο έθιμο και στην είσοδο στην χώρα πτωμάτων ζώων που έχουν σκοτωθεί απλώς και μόνο για ευχαρίστηση.

Το κίνημα προσπαθεί να πιέσει για αλλαγή στους διεθνείς κανονισμούς, καθώς πλέον τα ζώα που εκτελούνται από τους κυνηγούς «τροπαίων» δεν έχουν διαφορά από τα είδη που είναι υπό εξαφάνιση.

Ειδικότερα στην περίπτωση της καμηλοπάρδαλης παρατηρείται μία δραματική μείωση του πληθυσμού, εξαιτίας του κυνηγιού της και της λαθροθηρίας

Ο κόσμος ουσιαστικά κατάλαβε το σοβαρό πρόβλημα του κυνηγιού για τρόπαια το 2017, όταν ένα λιοντάρι, ο Σεσίλ είχε θανατωθεί από έναν Αμερικανό οδοντίατρο.

Αλλά παρ' ολ' αυτά εξακολουθούν να εκτελούνται κάθε χρόνο χιλιάδες λιοντάρια και αρκούδες και εκατοντάδες ελέφαντες, ρινόκεροι και κροκόδειλοι.

Την προηγούμενη δεκαετία είχαν εισέλθει περισσότερα από 2.500 κουφάρια ζώων μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας τονίζουν την ανάγκη να τεθεί εκτός νόμου αυτή η βίαιη πρακτική, καθώς ήδη αρκετά είδη, αντιμετωπίζουν τον αφανισμό.

Οι αριθμοί φανερώνουν την έκταση του προβλήματος:

  • Ο πληθυσμός των ελεφάντων έχει πέσει από 1.3 εκατομμύριο σε 400.000.
  • Οι καμηλοπαρδάλεις βιώνουν τον κίνδυνο της εξάλειψης, καθώς παρότι ακόμα δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση, ο πληθυσμός τους έχει πέσει κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το 2017, ήταν υπέρ κυρώσεων κατά του κυνηγιού «τροπαίων», ωστόσο δεν έκανε καμία ενέργεια

Η Σύμβαση Διεθνούς Εμπορίου επιβάλει ποινές, στο εμπόριο, στην εισαγωγή και στην εξαγωγή των κουφαριών των υπό εξαφάνιση ζώων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το κυνήγι «τροπαίων».

Πηγή: reader.gr