Νέο μπλόκο στο τείχος του Τραμπ

Gazzetta team
Νέο μπλόκο στο τείχος του Τραμπ
Δικαστής απαγόρευσε τη χρήση κονδυλίων από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ υποχρεούται προσωρινά να μη χρησιμοποιεί κάποια από τα κονδύλια του υπουργείου Αμύνης για την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό, αποφάνθηκε χθες δικαστής στην Καλιφόρνια, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά δεν έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο συγκεκριμένα για την κατασκευή αυτού του έργου.

Η δικαστική διαταγή παρακωλύει τη χρήση 1 δισεκ. δολαρίων από το υπουργείο Αμύνης στην Αριζόνα και το Τέξας, από τα 6,7 δισεκ. δολάρια που η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα διοχετεύσει στην κατασκευή του τείχους.

«Η θέση πως όταν το Κογκρέσο αρνείται το αίτημα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κονδύλια, η κυβέρνηση παράταυτα μπορεί απλά να βρει έναν άλλο τρόπο να ξοδεύσει τα χρήματα αυτά «χωρίς το Κογκρέσο», δεν είναι σύμφωνη προς τη θεμελιώδη διάκριση των εξουσιών που χρονολογείται από τις πρώιμες ημέρες της δημοκρατίας μας», αιτιολογεί στο κείμενο της απόφασής του ο δικαστής Χέιγουντ Γκίλιαμ Τζούνιορ στην Καλιφόρνια.

Σε ξεχωριστή του απόφαση, ο Γκίλιαμ απέρριψε το αίτημα για μία προσωρινή διαταγή κατά του τείχους που είχαν καταθέσει από κοινού δεκαέξι Πολιτείες, αλλά τόνισε πως αυτές μπορούν να επιδιώξουν τη συνέχιση της αγωγής τους.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας, του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου δεν θέλησαν να σχολιάσουν άμεσα στην απόφαση του δικαστή της Καλιφόρνιας για το τείχος, που η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ως κεφαλαιώδους σημασίας έργο για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του εισαγόμενου εγκλήματος από τα νότια σύνορά της.

Η νέα τούτη δικαστική απόφαση έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες άλλες που έχουν υψώσει νομικούς φραγμούς στα σχέδια του Τραμπ για το τείχος, που αποτελεί ένα από τα ακρογωνιαία στοιχεία των πολιτικών του κινήσεων ενόψει της επανεκλογής του το 2020.