Βενεζουέλα: Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος, στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα (vids)

Gazzetta team
Βενεζουέλα: Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος, στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα (vids)
Σε εξέλιξη βρίσκεται απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα, με τμήματα του στρατού να παίρνουν το μέρος του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαϊδό και εκείνον να καλεί τις Ένοπλες Δυνάμεις σε εξέγερση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, καθώς ο αυτοανακηρυχθείς «μεταβατικός πρόεδρος της χώρας», Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε πως τμήμα του στρατού τον υποστηρίζει, καλώντας το να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικόλας Μαδούρο.

ΔΕΙΤΕ LIVE EIKONA AΠΟ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο Γκουαϊδό, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τον μέντορά του και καταδικασμένο σε κατ’ οίκον περιορισμό Λεοπόλδο Λόπεζ, που είχε νωρίτερα αφεθεί ελεύθερος από στρατιωτικούς που υποστηρίζουν το πραξικόπημα, κάλεσε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε «εξέγερση» ενάντια στην κυβέρνηση.

Μαδούρο: «Έχουμε νεύρα από ατσάλι»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα πως μίλησε με στρατιωτικούς ηγέτες και του δήλωσαν ότι του είναι «πλήρως πιστοί» μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι διαθέτει την υποστήριξη στρατιωτών για να ανατρέψει τον Μαδούρο.

«Νεύρα από ατσάλι!» έγραψε ο Μαδούρο στο Twitter. «Καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε», γράφει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του τόσο ο υπουργός Άμυνας της χώρας, όσο και ο αρχηγός του στρατού δήλωσαν πίστη στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικόλας Μαδούρο, απορρίπτοντας την… πρόσκληση του Γκουαϊδό.

Η κυβέρνηση μάλιστα έχει καλέσει το κομμάτι του λαού που την υποστηρίζει να σπεύσει στο Μέγαρο Μιραφλόρες ώστε να το υπερασπιστεί από το «αμερικανοκίνητο πραξικόπημα» όπως το χαρακτηρίζει.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως ο στρατός είναι πιστός στο καθεστώς Μαδούρο και αποκάλεσε «προδότη» τον Γκουαϊδό.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Βενεζουέλα

Βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, φέρεται να δείχνει στρατιώτες που έχουν πάρει το μέρος του Γκουαϊδό, να συλλαμβάνουν άλλους στρατιώτες που βρίσκονταν σε τεθωρακισμένα οχήματα.

Στήριξη από τις ΗΠΑ στον Γκουαΐδο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Πομπέο με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε πως «ο μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία. Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τους Βενεζουελάνους που ζητούν Ελευθερία και Δημοκρατία. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί».

Πηγή: reader.gr