Βόρεια Μακεδονία: Οι φόβοι του Ζάεφ για τις προεδρικές εκλογές

Gazzetta team
Βόρεια Μακεδονία: Οι φόβοι του Ζάεφ για τις προεδρικές εκλογές
Στις κάλπες προσέρχονται οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας για να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας που θα αντικαταστήσει τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ο οποίος ολοκλήρωσε μια δεκαετία στον Προεδρικό θώκο της χώρας.

Τη θέση του θα διεκδικήσουν τρεις υποψήφιοι, με τους ψηφοφόρους να είναι αυτοί που καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες στη χώρα.

Βάσει μετρήσεων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, προηγείται ο 56χρονος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και το Αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αντίπαλός του, είναι η καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου, Γκορντάνα Ντάβκοβα, υποστηριζόμενη από το εθνικιστικό VMRO. Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Όπως όμως και στο πρόσφατο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, έτσι και τώρα, ο εφιάλτης της αποχής πλανάται επάνω από το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας, μιας και εάν η προσέλευση που καταγραφεί δεν ξεπερνά το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, θα ακυρώσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και οι Προεδρικές εκλογές θα αναβάλλονταν για έξι μήνες.

Αυτό θα μεταφράζονταν ως πλήγμα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές, ενώ «κερδισμένη» θα έβγαινε η αλβανική μειονότητα, καθώς βάσει Συντάγματος, χρέη Προέδρου θα εκτελούσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, που προέρχεται από εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως η υποψήφια του VMRO επέκρινε έντονα τη συμφωνία των Πρεσπών σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διευκρίνισε πως εάν εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας θα σεβαστεί το νέο Σύνταγμα και θα χρησιμοποιεί το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία).

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί πως εάν ο υποψήφιος που υποστηρίζει ηττηθεί, θα ξεκινήσει διαδικασίες για πρόωρες εκλογές. Πάντως οι μέχρι στιγμής μετρήσεις, αποτυπώνουν ένα ισχνό προβάδισμα του Στέβο Πενταρόφσκι με 28% έναντι 24% της βασικής του αντιπάλου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ενώ ο Μπλέριμ Ρέκα αποσπά ένα ποσοστό κοντά στο 12%.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης Ζάεφ είναι να πάρει η χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Ιούνιο, ενδεχόμενο που μπορεί να μην πραγματοποιηθεί εάν χώρες όπως η Γαλλία ή η Ολλανδία, εμμείνουν στις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει εδώ καιρό. Εξυπακούεται ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Πηγή: reader.gr