Παναγία των Παρισίων: Εκατοντάδες εκατομμύρια και 15 χρόνια για την αποκατάσταση των βιβλικών καταστροφών στο ναό (pics & vid)

Gazzetta team
Παναγία των Παρισίων: Εκατοντάδες εκατομμύρια και 15 χρόνια για την αποκατάσταση των βιβλικών καταστροφών στο ναό (pics & vid)
Διάστημα 15 ετών και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων μετά την πυρκαγιά της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομάδας Εταιρειών Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH), οι ζημιές θα χρειαστούν το λιγότερο δέκα έτη για να αποκατασταθούν.

«Χρόνος αποκατάστασης μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών φαίνεται το πιο λογικό για εμένα» σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Frederick Létoffé, ένας από τους δύο προέδρους της GMH.

Παράλληλα ο Létoffé χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» τη δήλωση του Jack Lang, πρώην υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος είπε νωρίτερα την Τρίτη ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού σε τρία χρόνια.

«Πριν από την αποκατάσταση, θα χρειαστούμε πολλή δουλειά» δήλωσε ο Létoffé, αναφερόμενος στη δημιουργία ειδικού καλύμματος για την προστασία του καθεδρικού ναού από τον καιρό, που έχει ήδη δεχθεί σημαντικό όγκο υδάτων για την κατάσβεση της φωτιάς.

«Αυτή η πληγή στην καρδιά του Παρισιού θα θεραπευτεί. Με τη γενναιοδωρία μας. Με την αλληλεγγύη μας. Με αυτή τη δύναμη που μας φέρνει μαζί ενάντια στις αντιξοότητες και μας κάνει ένα μεγάλο έθνος» σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ που επισκέφθηκε την Παναγία των Παρισίων.

«Ο εισαγγελέας ήταν ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος λόγος (για τη φωτιά) πέραν του ατυχήματος. Πάνω από 50 ερευνητές έχουν κινητοποιηθεί, και όλη η αλήθεια θα αποκαλυφθεί» δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός έξω από το ναό.

Πηγή: reader.gr