Ιστορικές εκλογές στην Τουρκία: Εξελέγη κομμουνιστής δήμαρχος για πρώτη φορά στα χρονικά

Gazzetta team
Ιστορικές εκλογές στην Τουρκία: Εξελέγη κομμουνιστής δήμαρχος για πρώτη φορά στα χρονικά
Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Φατίχ Μεμέτ Ματσόγλου κέρδισε τον Δήμο του Ντερσίμ κι έγινε ο πρώτος κομμουνιστής δ΄γμαρχος στην ιστορία του τουρκικού κράτους.

Ιστορική αποδεικνύεται η μέρα των χθεσινών εκλογών για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά ένας από τους 30 μητροπολιτικούς Δήμους της χώρας, εξέλεξε κομμουνιστή Δήμαρχο.

Ο Ματσόγλου, ήταν ήδη κοινοτάρχης του Όβαρτσικ, μιας επαρχίας του Ντερσίμ. Στη διάρκεια της θητείας του έγινε γνωστός ως «κομμουνιστής Δήμαρχος». Το όνομά του έγινε γνωστό εξαιτίας του συνεταιριστικού αγροτικού μοντέλου παραγωγής φασολιών, μελιού και ρεβυθιών που εισήγαγε στο Όβατσικ.

Σe αυτό το συνεταιριστικό μοντέλο, συμμετείχε και η δημοτική αρχή παρέχοντας εγγυήσεις, σπόρους και πετρέλαιο, ενώ επί των ημερών του κομμουνιστή Δημάρχου η περιοχή έγινε παράδειγμα φορολογικής διαφάνειας.

Το επίσημο όνομα του Δήμου Ντερσίμ, είναι Τουντσελί, από τα χρόνια που το τουρκικό κράτος, προσπαθούσε να μετονομάσει τις περιοχές που δεν είχαν αμιγώς τουρκικά ονόματα, προσπαθώντας έτσι να καταπιέσει τις μειονότητες και τελικώς να της εκτουρκίσει.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης, είναι πάντως κουρδικής καταγωγής και η περιοχή παραμένει ευρύτερα γνωστή ως Ντερσίμ. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 86.000 κάτοικοι, ενώ στις κάλπες προσήλθαν 56,943.

Ο κομμουνιστής Ματσόγλου πήρε το 32,41%, το φιλοκουρδικό HDP 27,97%, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα 20,95% και το AKP του Ερντογάν 14,76%.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, το Ντερσίμ ήταν η πόλη με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο το 2016. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία είναι ακόμα ανάμεσα στις πόλεις με τον πιο μορφωμένο πληθυσμό.

Μιλώντας στο δημοσιογραφικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, ο Μεμέτ Ματσόγλου, δήλωσε μετά την οριστικοποίηση της νίκης του: «Οι πόρτες του Δήμου θα είναι ανοιχτές στο κοινό, θα διοικήσουμε τον δήμο μαζί με τον κόσμο».

Πολύ σύντομα ο Δήμαρχος αναμένεται να καλέσει σε συνελεύσεις τους κατοίκους, ώστε να πάρουν αποφάσεις. «Θα επεκτείνουμε τον τρόπο παραγωγής και διοίκησης που ξεκινήσαμε στο Όβατσικ. Θα δείξουμε σε όλη τη χώρα, ότι ο σοσιαλισμός είναι εφικτός».

Πηγή: reader.gr