Δύο χρόνια Τραμπ: Οι υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια

Gazzetta team
Δύο χρόνια Τραμπ: Οι υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια
Το σύνθημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια των ομιλιών του για τις ενδιάμεσες εκλογές ήταν: «Υποσχέσεις έγιναν, υποσχέσεις κρατήθηκαν».

Το σύνθημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια των ομιλιών του για τις ενδιάμεσες εκλογές ήταν: «Υποσχέσεις έγιναν, υποσχέσεις κρατήθηκαν». Την προηγούμενη Κυριακή συμπληρώθηκαν δυο χρόνια προεδρίας του και μπορούμε να πούμε πως ο Τραμπ έχει όντως τηρήσει ορισμένες από τις υποσχέσεις του - αλλά απέτυχε να σε κάποιες άλλες.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι κάνει ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε να κάνει.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Μίλαν - Νάπολι (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

«Για δεκαετίες, οι πολιτικοί υπόσχονταν να εξασφαλίσουν τα σύνορα, να καθορίσουν τις εμπορικές μας συμφωνίες, να επαναφέρουν τα εργοστάσιά μας, να γίνουν σκληροί απέναντι στην Κίνα, να μετακινήσουν την Πρεσβεία μας στην Ιερουσαλήμ, να πληρώσουν στο ΝΑΤΟ το δίκαιό μερίδιο τους και πολλά άλλα – για να μην κάνουν τελικά ΤΙΠΟΤΑ (ή χειρότερα) ....» έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Σε ένα δεύτερο tweet, κατέληξε: «Κάνω ακριβώς αυτό που υποσχέθηκα να κάνω και αυτό που ήμουν εκλεγμένος να κάνω από τους πολίτες της μεγάλης χώρας μας. Όπως υποσχέθηκα, αγωνίζομαι για σένα!»

Ο Τραμπ ανέφερε μόνο τις υποσχέσεις στις οποίες έχει σημειώσει πρόοδο. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά θέματα τα οποία «έτρεξε», αλλά δεν κατάφερε να πάει... μακριά πήρε μαζί τους.

Το τείχος των συνόρων

Στην ομιλία του όταν ανακοίνωσε πως θα κατέβει στις εκλογές για πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2015, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα κατασκευάσω ένα μεγάλο τοίχο και κανείς δεν χτίζει καλύτερα τείχη από μένα, πιστέψτε με, και θα τον φτιάξω πολύ φθηνά στα νότια σύνορα και θα βάλω το Μεξικό να πληρώσει γι' αυτόν τον τοίχο».

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε αργότερα ότι δεν εννοούσε ότι το Μεξικό «πρόκειται να γράψει μια επιταγή» για να κατασκευάσει τον τοίχο. Στις αρχές του 2017, τότε ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο είπε ότι η χώρα του δεν θα πληρώσει για τον τοίχο.

Τώρα στο μισό της θητείας του ο Τραμπ, απαιτεί 5.7 δισεκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση για την κατασκευή του φράγματος. Οι Δημοκρατικοί αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το τείχος του, προσφέροντάς του ένα μέρος αυτού του ποσού για την ασφάλεια των συνόρων. Το αδιέξοδο οδήγησε στο μακρύτερο κρατικό shutdown στην ιστορία των Η.Π.Α.

Εμπορικές συμφωνίες

Ο Τραμπ επέκρινε τη «συμφωνία για τη βορειοαμερικανική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών» (NAFTA) ως «καταστροφική» και είπε ότι η εταιρική σχέση Trans Pacific (TPP) «θα είναι χειρότερη, οπότε θα την σταματήσουμε.» Επιπλέον, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την Κίνα για το εμπορικό έλλειμμα.

Ο πρόεδρος διατήρησε τη δέσμευσή του για το TPP, αποσύροντας τις Η.Π.Α. εντός λίγων ημερών από την είσοδό του στο γραφείο. Τον περασμένο Νοέμβριο, διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA) για να αντικαταστήσει τη NAFTA και έπεισε τις χώρες να την υπογράψουν. Πρέπει ακόμα να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Αλλά η εμπορική υπόσχεση του Τραμπ για την Κίνα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Οι συζητήσεις μετατράπηκαν σε εμπορικό πόλεμο με τις δύο χώρες να επιβάλλουν δασμούς στα αγαθά του άλλου. Ο πόλεμος σταμάτησε προσωρινά τον Δεκέμβριο, όταν οι χώρες συμφώνησαν σε μια εκεχειρία 90 ημερών.

Η σωτηρία της βιομηχανίας άνθρακα

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ο Τραμπ υποσχέθηκε να φέρει πίσω τις θέσεις εργασίας στην βιομηχανία άνθρακα, που έχουν χαθεί. «Θα πάμε πίσω τους εργάτες μας στην δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση στο Φοίνιξ, και ότι θα το έκανε αυτό αλλάζοντας τους κανονισμούς του Ομπάμα για τις κλιματικές αλλαγές.

Παρά το γεγονός ότι δύο χρόνια από τη διοίκηση του Τραμπ προσπαθούν να αναζωογονήσουν τη βιομηχανία, η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί σχεδόν στο 4% το 2018, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1979, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας στα τέλη του περασμένου έτους. Μέχρι το τέλος του 2018, η ζήτηση για άνθρακα υποχώρησε 44% κάτω από την αιχμή της κατανάλωσης το 2007.

Καταργώντας το Obamacare

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να καταργήσει το Obamacare, που είναι επίσημα γνωστό ως το Affordable Care Act, το οποίο σχεδιάστηκε για να επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους Αμερικανούς που δεν ήταν ασφαλισμένοι.

Το φορολογικό σχέδιο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων για άτομα που δεν είχαν ασφάλιση υγείας το 2019. Οι Ρεπουμπλικανοί επίσης έχουν συντομεύσει την περίοδο εγγραφής και έχουν αποκοπεί ορισμένες επιδοτήσεις, αλλά δεν έχει γίνει πλήρης κατάργηση.

Φορολογικές περικοπές

Ο Τραμπ υποσχέθηκε τεράστιες περικοπές φόρων για τους Αμερικανούς της εργατικής τάξης καθώς και χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας εταιρειών.

Το φορολογικό σχέδιο του πέρασε τον Δεκέμβριο του 2017, σηματοδοτώντας μια υπόσχεση που διατηρήθηκε από τον Τραμπ. Ωστόσο, ο εταιρικός φόρος μειώθηκε από 35% σε 21% αντί για το υποσχεθέν 15%. Το φορολογικό σχέδιο θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ότι περιέχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για πλούσιους Αμερικανούς.

Παρά την αδυναμία του Τραμπ να διατηρήσει κάποιες υποσχέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του πάντως η ιστοσελίδα του ισχυρίζεται ότι δίνει «υποσχέσεις που διατηρούνται» στους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης, της μετανάστευσης, της εξωτερικής πολιτικής, της εθνικής ασφάλειας και άμυνας, της γεωργίας, του δικαίου και της δικαιοσύνης, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της ευθύνης της κυβέρνησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της υποδομής και της τεχνολογίας, των κοινωνικών προγραμμάτων, της εκπαίδευσης και του σεβασμού προς τους βετεράνους.

Πηγή: reader.gr