Κάθε πεζός χρειάζεται μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 75 εκατοστών

Gazzetta team
Κάθε πεζός χρειάζεται μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 75 εκατοστών
Οι πεζοί συχνά υποχρεώνονται να κάνουν «σλάλομ» για να αποφεύγουν τις συγκρούσεις με άλλους. Μια ομάδα φυσικών υπολόγισε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατούν κατά μέσο όρο μια απόσταση τουλάχιστον 75 εκατοστών ο καθένας, για να μην «τρακάρουν» μεταξύ τους.

Οι ερευνητές από την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με επικεφαλής τον Αλεσάντρο Κορμπέτα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής "Physical Review E", ανέλυσαν με τη βοήθεια τεσσάρων αισθητήρων οροφής περίπου πέντε εκατομμύρια κινήσεις πεζών στο σιδηροδρομικό σταθμό της ολλανδικής πόλης, σε μια ζώνη έκτασης τριών επί εννέα μέτρων.

Από τα στοιχεία αυτά, προέκυψε ότι περίπου 9.000 ζεύγη πεζών βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης μεταξύ τους, αλλά τελικά συνέβησαν μόνο 40 «τρακαρίσματα». Οι υπόλοιποι προσάρμοσαν το περπάτημά τους, ώστε να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 140 εκατοστά (75 εκατοστά ο καθένας), πράγμα που τους επέτρεψε να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των «μεγάλων δεδομένων», οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο που μπορεί να προβλέψει στατιστικά με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις των πεζών. Χάρη σε αυτό, είναι δυνατό να ξέρει κανείς εκ των προτέρων πόσοι πεζοί από μια ομάδα π.χ. 1.000 ατόμων θα πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο σε μια υπόγεια διάβαση ή σε άλλο στενό χώρο.