Aνθρώπινη χειμερία νάρκη: Το φιλόδοξο project για την επιβίωση αστροναυτών στον Άρη (pics)

Gazzetta team
Aνθρώπινη χειμερία νάρκη: Το φιλόδοξο project για την επιβίωση αστροναυτών στον Άρη (pics)
Με έναν πρωτόγνωρο τρόπο προσπαθούν οι επιστήμονες να επιλύσουν το μείζον ζήτημα της πολύχρονης παρουσίας των ανθρώπων στο διάστημα κατά τη διάρκεια ερευνητικών αποστολών σε κοντινούς πλανήτες στο μέλλον.

Τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από την μακρά παραμονή των αστροναυτών σε συνθήκες εκτός της γήινης ατμόσφαιρας είναι αρκετά, με τους αρμόδιους να ψάχνουν εναγωνίως τις λύσεις, που θα λύσουν τα χέρια της ανθρωπότητας και θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε σε μέρη του γαλαξία, τα οποία πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν απρόσιτα, όπως για παράδειγμα η εξερεύνηση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί αφορά στην επιβίωση των αστροναυτών σε ακραίες συνθήκες, με τους συμμετέχοντες σε επιστημονικό ιατρικό συνέδριο στην Νέα Ορλεάνη να προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και να προτείνουν μία καινοτομία που μπορεί να αλλάξει πολλά, όχι μόνο στο επίπεδο της εξερεύνησης του Σύμπαντος αλλά και στην ζωή στον πλανήτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για πλανητης αρης reader

Πιο συγκεκριμένα, μερικοί από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο πρότειναν την λύση της υποβολής των αστροναυτών σε μία κατάσταση χειμερίας νάρκης, με σκοπό την μείωση του ανθρώπινου μεταβολισμού και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ταξιδιών στο Διάστημα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα μειωνόταν στο ελάχιστο η μεταφορά εφοδίων για τα διαστημικά ταξίδια, εξοικονομώντας χώρο και χρήμα, ενώ οι αστροναύτες θα επανερχόντουσαν σε φυσιολογικές συνθήκες όταν θα πλησίαζαν στον στόχο τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για πλανητης αρης

Βέβαια η παραπάνω ιδέα απέχει αρκετά από την υλοποίησή της, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα μέσα για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου project, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες και για το κατά πόσο κάποιος αστροναύτης θα αποδεχόταν να τεθεί στην «αναμονή», ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Γη.

Πάντως, οι επιστήμονες που διατύπωσαν την πρωτοποριακή αυτή ιδέα εκτιμούν ότι κάτι ανάλογο θα είναι εφικτό τα επόμενα χρόνια μέσω της προόδου της τεχνολογίας, ενώ ανέφεραν πως αντίστοιχες μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ίαση ασθενών που νοσούν από πολύχρονες ασθένειες.

Πληροφορίες: dailymail.co.uk.