Μακελειό σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ: 11 νεκροί, συνελήφθη ο ακροδεξιός δράστης (vid)

Gazzetta team
Μακελειό σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ: 11 νεκροί, συνελήφθη ο ακροδεξιός δράστης (vid)
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ. Ο ένοπλος φώναξε: «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».

Έντεκα νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός των Αρχών για την ένοπλη επίθεση που διαπράχθηκε το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ όπου βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία.

«Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ βρίσκεται υπό κράτηση. Έχουμε πολλά θύματα στο εσωτερικό της συναγωγής, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν πυρά» ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας μετέδωσε ότι ο ένοπλος εισήλθε στο κτήριο και φώναξε «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» ενώ όπως έγινε αργότερα γνωστό ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς, (που δεν έχει ακόμα κατονομαστεί επισήμως ως δράστης) έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα στα social media.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη φονική επίθεση στο Πίτσμπουργκ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να επιδειχθεί «καμία ανοχή» προς τον αντισημιτισμό. «Ο αντισημιτισμός και οι διώξεις εναντίον των Εβραίων αντιπροσωπεύουν ένα από τα σκοτεινότερα κι ειδεχθέστερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στον αντισημιτισμό ή σε οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχω δει ποτέ»

Πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχω δει ποτέ» δήλωσε για την ένοπλη επίθεση ο διευθυντής της Αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ, Ουέντελ Χίσριτς.

«Το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί», είπε επίσης και ανέφερε ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αφού αρχικά δήλωσε με μήνυμά του στο Twitter δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του περιστατικού δήλωσε ότι «οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νόμους για την οπλοκατοχή» και ζήτησε να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή. «Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή. Όταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος, επεσήμανε ότι ο τελικός απολογισμός της ένοπλης επίθεσης θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Υπό κράτηση ο ένοπλος που άνοιξε πυρ

«Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ βρίσκεται υπό κράτηση. Έχουμε πολλά θύματα στο εσωτερικό της συναγωγής, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν πυρά» είπε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.