105.000 Τούρκοι άλλαξαν επώνυμο από τον περασμένο Ιανουάριο

Gazzetta team
105.000 Τούρκοι άλλαξαν επώνυμο από τον περασμένο Ιανουάριο
Μεγάλη είναι η προσέλευση Τούρκων πολιτών στα ληξιαρχεία για να αλλάξουν το επώνυμό τους, τα οποία τους έκαναν να αισθάνονται τουλάχιστον... αμηχανία.

Μια ρύθμιση της κυβέρνησης Ερντογάν που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, επιτρέπει σε όσους θέλουν να πάρουν καινούριο επώνυμο να το κάνουν και ήδη η προσέλευση έχει αρχίσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, πολλοί Τούρκοι απέκτησαν επισήμως επώνυμο το 1934, την περίοδο του εκσυγχρονισμού του τουρκικού κράτους και μερικοί το έκαναν βεβιασμένα ή χωρίς να το σκεφτούν ιδιαίτερα, δηλώνοντας ονόματα που προκαλούν το γέλιο ή είναι... πιπεράτα.

Έτσι υπάρχουν επώνυμα όπως Aptal (ηλίθιος), Donsuz (ξεβράκωτος), Deli (τρελός), Koyun (πρόβατο), Çıplak (γυμνός), Ördek (πάπια).

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο κ. Karaca Satılmış, το όνομα του οποίου σημαίνει «πουλημένος», δήλωσε ότι είναι «μεγάλη ευκαιρία» αυτός ο νόμος να αλλάξει το όνομά του.

Η αλλαγή επωνύμου έως τώρα ήταν μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία και με το νόμο αυτό απλοποιήθηκε.

Ο κ. Satılmış πάντως θα αλλάξει το όνομά του Gokdeniz, που αποτελείται από τις λέξεις «ουρανός» και «θάλασσα» και δεν μεταφράζεται ακριβώς στα ελληνικά.

Πηγή: reader.gr