Εικόνες αποκάλυψης από τον σεισμό στην Ιαπωνία (pics & vids)

Gazzetta team
Εικόνες αποκάλυψης από τον σεισμό στην Ιαπωνία (pics & vids)
Μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Τζέμπι, η Ιαπωνία δοκιμάζεται από τον Εγκέλαδο καθώς τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο νησί Χοκάιντο, περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της μεγαλύτερης πόλης του νησιού.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές με δρόμους να ανοίγουν στα δύο, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος σε 5,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και 120 τραυματίστηκαν. Παράλληλα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι 32 και υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν.
Δεκάδες κατολισθήσεις σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Ατσούμα, στο νότιο Χοκάιντο, ορισμένες από τις οποίες καταπλάκωσαν σπίτια. Περίπου 10 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Όλο το νησί έχει μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς η Hokkaido Electric Power Co ανακοίνωσε ότι ανέστειλε επειγόντως τη λειτουργία όλων των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών που λειτουργούν με λιγνίτη και άλλα ορυκτά καύσιμα. Όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο νησί ανεστάλησαν.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, έσπευσε στο γραφείο του πριν από τις 06:00 και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση στήνει ένα κέντρο διοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης.

Ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στην Τομαριμούρα υπέστη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά λειτούργησαν οι γεννήτριες και οι ράβδοι καυσίμων στους αντιδραστήρες που ψύχονται με ασφάλεια, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανέφερε πως δεν υπάρξει καμιά ανωμαλία στον σταθμό και καμιά έκλυση ραδιενέργειας. Η λειτουργία του σταθμού είχε ανασταλεί λίγο καιρό μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, το 2011.

Μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων -η ισχυρότερη ήταν 5,4 βαθμών- ακολούθησε τον κύριο σεισμό, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία και προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ίσως σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί τις προσεχείς ημέρες.