Τέλος στο θρίλερ με 177 μετανάστες που παρέμεναν επί 10 μέρες αποκλεισμένοι στο σκάφος Diciotti

Gazzetta team
Τέλος στο θρίλερ με 177 μετανάστες που παρέμεναν επί 10 μέρες αποκλεισμένοι στο σκάφος Diciotti
Οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν σήμερα, Σάββατο, την αποβίβαση 16 ατόμων που χρίζουν ιατρικής περίθαλψης από το πλοίο Diciotti που μεταφέρει μετανάστες αλλά παραμένει αποκλεισμένο στο λιμάνι της Κατάνης, στη Σικελία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι περίπου 180 μετανάστες και πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν από Καθολικούς Επισκόπους.

Πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αποβίβασης των μεταναστών από το πλοίο Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνης.

Όπως έγινε γνωστό, οι 177 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί, κατά κύριο λόγο, από τους Καθολικούς Επισκόπους Ιταλίας. Παράλληλα, σαράντα περίπου διασωθέντες θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία και στην Ιρλανδία.

Η Αλβανία προθυμοποιήθηκε να υποδεχθεί 20 από τους επιβαίνοντες μετανάστες

Να υποδεχθεί 20 μετανάστες από το πλοίο Diciotti που βρίσκεται εγκλωβισμένο στη Σικελία προσφέρθηκε η αλβανική κυβέρνηση, όπως αποκάληψε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Ματέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού κόμματος, η συνάντηση «δεν είχε θεσμικό ή κυβερνητικό χαρακτήρα, αλλά μόνο πολιτικό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πλοίου Diciotti, ο εκπρόσωπος του Κινήματος υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα για κατανομή των μεταναστών, δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Σ’ αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Ουγγαρία» έσπευδε να διευκρινίσει, προτού ευχαριστήσει την Αλβανία, η οποία δέχθηκε να φιλοξενήσει 20 μετανάστες.

Οι υπόλοιποι 130 παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο, καθώς οι ιταλικές αρχές αρνούνται να επιτρέψουν την αποβίβασή τους, έως ότου οι ευρωπαϊκές χώρες δεχθούν μερικούς εξ αυτών.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας επέτρεψαν την αποβίβαση σε 16 άτομα, τα οποία έχρηζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Δύο εξ αυτών μάλιστα, φέρεται να πάσχουν από φυματίωση.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι εισαγγελικές αρχές της Σικελίας ξεκίνησαν δικαστική έρευνα για την υπόθεση, προκαλώντας τη μήνη του υπουργού Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ