Έλληνας καπετάνιος διέσωσε ζευγάρι που θαλασσοδερνόταν στη Μαύρη Θάλασσα για πέντε μέρες (pics & vid)

Gazzetta team
Έλληνας καπετάνιος διέσωσε ζευγάρι που θαλασσοδερνόταν στη Μαύρη Θάλασσα για πέντε μέρες (pics & vid)
Τύχη βουνό είχε ένα ζευγάρι «ναυαγών» στη Μαύρη Θάλασσα όταν σώθηκε από πλοίο με Έλληνα καπετάνιο, μετά από παραμονή πέντε ημερών σε μία μικρή φουσκωτή βάρκα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η 35χρονη Ναντέζντα Βατρούσκινα και ο Αρμένιος σύζυγός της Μιχαΐλ Αλαβερντιάν από το Νοβοροσκίσκ αποφάσισαν να πάνε με την καινούρια φουσκωτή βάρκα τους για ψάρεμα.

Το ζευγάρι αναχώρησε από το ακρωτήριο Μισκάκο στις 8 Αυγούστου με ιδανικές καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, οι δυο τους άφησαν όλα τους τα προσωπικά αντικείμενα στο αυτοκίνητο καθώς υπολόγιζαν πως θα επέστρεφαν σε μισή ώρα.

Ξαφνικά, ο καιρός παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν τη βάρκα στα ανοιχτά. Το ζευγάρι επιχείρησε να επιστρέψει στη στεριά αλλά δεν τα κατάφερε ενώ στη συνέχεια τα δυνατά κύματα είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν και τα κουπιά τους.

Η Ναντέζντα και ο Μιχαήλ δεν είχαν μαζί τους καμία προμήθεια και επιχειρούσαν να επιστρέψουν στο Μισκάκο κουνώντας τη βάρκα με τα χέρια τους. Η περιπέτεια τους διήρκεσε πέντε μέρες και αναγκάζονταν να πίνουν νερό από τη θάλασσα για να επιβιώσουν.

«Παρά τις προσπάθειές μας να φωνάζουμε σε πλοία, τάνκερ, γιοτ, παρασυρόμασταν από τον αέρα. Μετά, νύχτωσε. Με αέρα, καταιγίδα και κρύο. Η βάρκα γέμιζε συνεχώς νερά. Κοιμόμασταν με βάρδιες και περιμέναμε το ξημέρωμα για να ζεσταθούμε. Τέσσερις νύχτες και πέντε μέρες» έγραψε η Ναντέζντα στη σελίδα της.

Το ζευγάρι άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας καθώς τα κάτω άκρα τους πρήστηκαν από την παραμονή τους κάτω από το νερό ενώ ταυτόχρονα δέχονταν τσιμπήματα από κουνούπια. Επίσης τα βράδια κρύωναν και το πρωί καίγονταν από τον ήλιο. Μάλιστα, έφθασαν στο σημείο να έχουν παραισθήσεις ενώ την πέμπτη μέρα απέκτησαν σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο.

Η Ναντέζντα δεν κρύβει πως τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της φοβήθηκαν ότι θα πέθαιναν εκεί. Τρεις φορές αναποδογύρισε η βάρκα τους εξαιτίας της θαλασσοταραχής και βρέθηκαν στο βυθό. «Βλέπεις τον άνδρα σου να κοιμάται στην άλλη άκρα της βάρκας. Και εκείνη τη στιγμή, η βάρκα αναποδογυρίζει».

Η σωτηρία

Το μεσημέρι της πέμπτης μέρας, η Ναντέζντα και ο Μιχαήλ είδαν στον ορίζοντα, μέσα από την ομίχλη, ένα πλοίο. «Παρατηρήσαμε ένα γκρι πλοίο να έρχεται προς το μέρος μας. Ήταν ένα θαύμα», λέει η 35χρονη και αναφέρει πως μετά από μία στιγμή προσεύχονταν να γίνει ένα θαύμα καθώς δεν ήλπιζαν ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Το πλοίο ήταν το τάνκερ Kriti Rock, με καπετάνιο τον Χρήστο Κωνσταντινίδη. Το υπό ελληνική σημαία πλοίο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία για το λιμάνι Ταμάν. Όταν τους βρήκαν, οι δυο ναυαγοί βρίσκονταν 70 χιλιόμετρα από την ακτή.

Τα μέλη του πληρώματος (Έλληνες, Φιλιππινέζοι, Ρώσοι και Ρουμάνοι ναυτικοί) είδαν τους ναυαγούς και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Τους έριξαν σωσίβια και σκάλα για να μπορέσουν να ανέβουν στο πλοίο. Πρώτος ανέβηκε ο Μιχαήλ και μετά μαζί με τους ναυτικούς βοήθησαν και τη Ναντέζντα.

Το ζευγάρι δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες ενώ στη συνέχεια το πλήρωμα τους έδωσε φαγητό, νερό και ρούχα. Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τους συγγενείς τους και μετά από τρεις μέρες επέστρεψαν στη στεριά.

Πηγή: reader.gr