Νέα «επίθεση» Τραμπ στην τουρκική οικονομία: Διπλασίασε τους δασμούς σε χάλυβα κι αλουμίνιο

Gazzetta team
Νέα «επίθεση» Τραμπ στην τουρκική οικονομία: Διπλασίασε τους δασμούς σε χάλυβα κι αλουμίνιο
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών χτυπάει «κόκκινο», μετά την απόφαση του Πλανητάρχη να διπλασιάσει τους δασμούς επί των εισαγωγών σε χάλυβα κι αλουμίνιο.

Το διπλασιασμό των δασμών επί των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία «δεν είναι καλές αυτή την περίοδο».

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του, ο Τραμπ σημειώνει: «Μόλις ενέκρινα το διπλασιασμό των δασμών στο ατσάλι και το αλουμίνιο, με σεβασμό στην Τουρκία, καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα πέφτει ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δικού μας δολαρίου.

Ο χάλυβας θα είναι στο 20% και το ατσάλι στο 50%. Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο.

Οργισμένος ο Ερντογάν: «Δεν θα ηττηθούμε σε αυτή τη μάχη»

Σε περιδίνηση βρίσκεται η τουρκική οικονομία εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης της λίρας, ενώ η κατάσταση προκαλεί τριγμούς και στις ξένες αγορές.

«Θα ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα» ανέφερε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ανακοινώσεις του για ενίσχυση της λίρας, η οποία κατακρημνίζεται.

Ο κ. Ερντογάν έστειλε μήνυμα στα λόμπι λέγοντας ότι δεν θα βγάλουν χρήματα εις βάρος του τουρκικού έθνους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Ερντογάν, το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας για την περίοδο 2019-2023, θα ανακοινωθεί λίγο νωρίτερα.

Όπως αναφέρει, η Τουρκία θα αμυνθεί όπως αμύνθηκε και τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος.

Αργά χθες το βράδυ σε ομιλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Η λίρα τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Παρά το γεγονός πως αυτή την ώρα οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχουν μετριαστεί (6,3%), νωρίτερα η λίρα έφτασε να χάνει πάνω από 14,5%. Να σημειωθεί εδώ πως από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα μετρά απώλειες σχεδόν 35% έναντι του δολαρίου κι αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του το 2017.

Έκτακτα μέτρα για την διάσωση της λίρας από το ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας

Σε ανακοινώσεις προχωρά ο Μπεράτ Αλμπαιράκ, με στόχο να διασωθεί η κατρακύλα της λίρας.

Όπως είπε, το νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας θα είναι βιώσιμο, θα διαρκέσει ως το 2023 και θα «επικοινωνεί» καλύτερα με τις αγορές.

Λίγο νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε πει ότι η Τουρκία στρέφεται προς ξένες αγορές όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Πηγή: reader.gr