Βοήθεια 200 εκατ. των ΗΠΑ για την άμυνα της Ουκρανίας

Gazzetta team
Βοήθεια 200 εκατ. των ΗΠΑ για την άμυνα της Ουκρανίας
Την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας 200 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά την σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, όπου συνεχίζεται η σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι που προκάλεσε έντονη πολεμική στις ΗΠΑ.

Τα νέα αυτά κονδύλια, τα οποία ανεβάζουν "την αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ουκρανικής ασφάλειας σε συνολικά άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το 2014", την χρονιά που ξεκίνησε ο πόλεμος, θα επιτρέψουν κυρίως να αποκτηθούν "εξοπλισμοί για να υποστηριχθούν τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι επιχειρησιακές ανάγκες", αναφέρει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Τα μέσα αυτά θα ενισχύσουν τις διοικητικές ικανότητες του ουκρανικού στρατού, τις ασφαλείς επικοινωνίας του ή ακόμη τα μέσα νυχτερινής όρασης που διαθέτει.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αυτή η συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας στηρίζεται στην πρόσφατη υιοθέτηση από το Κίεβο ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια. Το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των νέων αμερικανικών εξοπλισμών "θα οριστεί μεταγενέστερα", διευκρίνισε.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον στρατό του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος του Κιέβου, πούλησε φέτος αντιαρματικούς πυραύλους Javelin για να "προστατευτεί η εθνική του κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα" παρά τις διαμαρτυρίες της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση αυτή του Πενταγώνου για την επιπρόσθετη βοήθεια για την ουκρανική άμυνα γίνεται την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλει την αυστηρή στάση που τηρεί απέναντι στην Ρωσία ώστε να σταματήσει την πολεμική που προκλήθηκε από την στάση του Ντόναλντ Τραμπ την Δευτέρα στο Ελσίνκι κατά την πρώτη διμερή συνάντηση κορυφής που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν και οι φόβοι ορισμένων παρατηρητών μήπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει κάποιο βήμα προς τον Ρώσο ομόλογό του στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας από την Μόσχα αποδείχθηκαν αβάσιμοι, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της Ουκρανίας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Όταν εκλήθη να πει για ποιο πράγμα θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία, ο Τραμπ παρέλειψε να αναφέρει την Κριμαία ή την σύγκρουση στην Ουκρανία, μολονότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πολλές κυρώσεις στη Ρωσία για το θέμα αυτό. Αυτό τροφοδότησε υποψίες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορήθηκε εν γένει από όλες τις πλευρές ότι ήταν υπερβολικά επιεικής απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου να παγιώσει την προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας που είχε υποσχεθεί πριν από την εκλογή του.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανατολική Ουκρανία κατά την συνάντησή τους και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε "συγκεκριμένες προτάσεις".

Μεταξύ αυτών, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, βρίσκεται η διοργάνωση δημοψηφίσματος στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας για να δοθεί τέλος στην σύγκρουση. Αυτό θα αφορούσε το καθεστώς των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που διαφεύγουν του ελέγχου του Κιέβου.

"Η κυβέρνηση δεν εξετάζει κατά κανέναν τρόπο το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ένα δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία", το οποίο "δεν θα είχε καμία νομιμότητα", αντέδρασε χθες η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Μινσκ του 2015, με τις οποίες ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να τερματιστεί η σύγκρουση.