Μετά από 2 χρόνια ήρθη στην Τουρκία η «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Gazzetta team
Μετά από 2 χρόνια ήρθη στην Τουρκία η «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»
Ήρθη την Τετάρτη το καθεστώς εξαίρεσης το οποίο είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η οποία εξώθησε την Άγκυρα να εξαπολύσει μια σειρά εκκαθαρίσεων στους κρατικούς θεσμούς και όχι μόνο, που σάρωσαν επίσης αντιπολιτευόμενους και τα μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Η ισχύς της εξέπνευσε στη 01:00 σήμερα, αφού η κυβέρνηση απλά δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει.

Τα νέα παιχνίδια της Novomatic, με εντυπωσιακά γραφικά και δυνατό ήχο, μόλις έφτασαν στην Sportingbet.gr! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Με τα αμφιλεγόμενα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν, αποπέμφθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, πάνω από 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του θρησκευτικού τάγματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Άγκυρα προσάπτει την ευθύνη για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Μολονότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τερματίστηκε, η κυβέρνηση του Ερντογάν, ο οποίος αυτόν τον μήνα ορκίστηκε εκ νέου αρχηγός του κράτους αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά μια εκτελεστική προεδρία με δραματικά ενισχυμένες εξουσίες, έχει ήδη εισηγηθεί έναν δρακόντειο «αντιτρομοκρατικό» νόμο προς αντικατάστασή της, που επικρίνεται από την αντιπολίτευση.