Βρετανία: Παραιτήθηκε και ο Μπόρις Τζόνσον από το ΥΠΕΞ

Gazzetta team
Βρετανία: Παραιτήθηκε και ο Μπόρις Τζόνσον από το ΥΠΕΞ
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία. Μετά την παραίτηση του υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον είχε ακυρώσει διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Η Βρετανή πρωθυπουργός είχε απειλήσει να τον αποπέμψει σε περίπτωση που έφερνε εμπόδια στις αποφάσεις που πάρθηκαν για το Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

Εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε: «Το απόγευμα, η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για την προσφορά του».

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός «χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών» καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός «καθαρού» διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει το όνομα του νέου υπουργού Εξωτερικών στη Βρετανία.

Παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις

Τα ξημερώματα της Δευτέρας παραιτήθηκε από το υπουργείο για το Brexit o Ντέιβιντ Ντέιβις. Νέος επικεφαλής ορίστηκε ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Ντέιβις δήλωσε ότι παραιτήθηκε επειδή δεν μπόρεσε να υποστηρίξει με καλή πίστη τις προτάσεις της Τερέζα Μέι, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει την πρωθυπουργό και δεν θέλει οι συνάδελφοι του να υπονομεύσουν την ηγεσία της. «Η απλή αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν αυτές τις αποφάσεις συνείδησης, αποφάσεις αρχής μόνοι τους, αποφασίζοντας για τον εαυτό τους», δήλωσε. «Δεν μπορείς να λάβεις την απόφαση για κάποιον άλλον και δεν μπορείς να την φορτώσεις σε κάποιον άλλον».

«Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit η παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις», δηλώνουν, μετά τις παραιτήσεις, τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά, όσο και η Βρετανία.

Τι οδήγησε στην παραίτηση Ντέιβις

Η παραίτηση προέκυψε εν μέσω κριτικής του νέου σχεδίου Brexit της Βρετανίδας πρωθυπουργού μετά την επίσημη έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για μια νέα «ελεύθερη ζώνη εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου» και στενά συνυφασμένες τελωνειακές σχέσεις με τις Βρυξέλλες οι οποίες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit. Ενώ κάποιοι Brexiteers στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, έδειξαν δημόσια υποστήριξη για το σχέδιο Μέι νωρίτερα την Κυριακή, άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβις και του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, παρέμειναν σιωπηλοί.

Μπορεί τώρα να χρειαστεί την υποστήριξη του ευρύτερου κόμματός της, κάτι γίνεται όλο και πιο δύσκολο τώρα που ο γραμματέας του Brexit έχει απορρίψει τόσο κατηγορηματικά το σχέδιό της.

Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Brexit και του υφυπουργού του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Τουσκ: Απέχουμε πολύ από την επίλυση του «χάους»

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που κάθε άλλο παρά οδεύει προς επίλυση και η κατάσταση δεν άλλαξε με την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βρετανίας και απέχουμε παρά πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις» είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν "έφυγε" μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: reader.gr