Ερντογάν: «Η Τουρκία έδωσε μάθημα δημοκρατίας»

Gazzetta team
Ερντογάν: «Η Τουρκία έδωσε μάθημα δημοκρατίας»
«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

Οι σημερινές διπλές εκλογές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τουρκία, αφού σηματοδοτούν το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα, όπου ο αρχηγός του κράτους διαθέτει ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες.