Η θάλασσα μπορεί να «ανέβει» 60 μέτρα από το λιώσιμο των πάγων

Gazzetta team
Η θάλασσα μπορεί να «ανέβει» 60 μέτρα από το λιώσιμο των πάγων
Απροετοίμαστος είναι ο κόσμος για μια θεαματική άνοδο της στάθμης των θαλασσών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, υπάρχει τόσος πάγος στην Ανταρκτική που αν λιώσει, η θάλασσα μπορεί να ανέβει έως και 60 μέτρα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1990 έως και τώρα το επίπεδο της θάλασσας είναι πιο ψηλό κατά 12,5 περίπου εκατοστά στο Μαϊάμι, κάτι που δείχνει τι θα γίνει σε παραθαλάσσιες πόλεις, αν συνεχίσουν να λιώνουν με αυτούς τους ρυθμούς οι πάγοι.

0 - 0 το σκορ; Πολλά τα κέρδη*! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Μάλιστα, η θάλασσα δεν ανεβαίνει παντού με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς εξαρτάται από τα ρεύματα του ωκεανού και τη βαρύτητα.

Τα στοιχεία από 44 Διεθνείς Οργανισμούς δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Η θάλασσα ανεβαίνει ταχύτατα τα τελευταία 25 χρόνια» είπε ο Andrew Shepherd από το Πανεπιστήμιο Leeds (Μεγάλη Βρετανία) που έκανε μια κοινή μελέτη με τη ΝΑΣΑ για το φαινόμενο.

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί:

Μεταξύ 1992 και 2017 η Ανταρκτική έχασε περισσότερα από 3,3 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου και η θάλασσα ανέβηκε κατά οκτώ χιλιοστά.

Πιο μεγάλες είναι οι απώλειες στη Δυτική Ανταρκτική, όπου οι ωκεανοί είναι πιο ζεστοί και το λιώσιμο ταχύτερο.

Οι κλιματολόγοι περιγράφουν την Ανταρκτική ως ένα «κοιμώμενο γίγαντα» από πάγο που σιγά σιγά ξυπνάει.

Το φαινόμενο αποτυπώνεται γλαφυρά από τους δορυφόρους.

Ο μόνος τρόπος για την ανάσχεση του φαινομένου είναι να μην ανέβει πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θερμοκρασία του πλανήτη είναι τώρα πιο κοντά σε αυτές που επικρατούσαν 125.000 χρόνια, ωστόσο η στάθμη της θάλασσας είναι 6-9 μέτρα ψηλότερη.

Ωστόσο, το πιο εφιαλτικό σενάριο θα το δούμε να γίνεται πραγματικότητα αν ως το 2070 δεν έχει αρχίσει να γίνεται ανάσχεση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τότε οι πάγοι θα αρχίσουν να λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς και οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.

Πηγή: reader.gr