Το Brexit απειλεί τις αποταμιεύσεις 36 εκατ. ανθρώπων

Gazzetta team
Το Brexit απειλεί τις αποταμιεύσεις 36 εκατ. ανθρώπων
Ενώπιον μια σοβαρής «επικείμενης κρίσης» μετά το Brexit βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, στο ενδεχόμενο δυνητικής αποτυχίας των μεγάλων οικονομικών συμβάσεων που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ, που θα βάλει σε «σημαντικό κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα προσωπικά οικονομικά και τις αποταμιεύσεις για εκατ. ανθρώπους» σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ.

Τα παραπάνω αναφέρει το TheCityUK, που αντιπροσωπεύει το χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας. Σύμφωνα με το Business Insider, η συγκεκριμένη ομάδα συμφερόντων προειδοποίησε σε μια έκθεση της την Τετάρτη ότι η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά θα μπορούσε να έχει σοβαρές και πολύ επιζήμιες επιπτώσεις για ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών συμβάσεων, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ειδικότερα, TheCityUK τόνισε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να βλάψει τα οικονομικά εκατομμυρίων απλών ανθρώπων, όπως εκείνων που έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια. εκτός αν επιλυθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

«Τριάντα έξι εκατομμύρια ασφαλισμένοι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και 26 τρισ. λίρες εκκρεμών συμβάσεων παραγώγων που δεν έχουν εκκαθαριστεί θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν καταλήξουν σε συμφωνία», ανέφερε η ομάδα.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, μετά το Brexit. Ωστόσο, το σχέδιο της Τερέζα Μέι να βγάλει τη Βρετανία από την ενιαία αγορά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν να πωλούν ελεύθερα τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τους στις 27 χώρες της ΕΕ.

Η απώλεια του συγκεκριμένου δικαιώματος μετά το Brexit θα μπορούσε να καταστήσει παράνομη την εξυπηρέτηση των ήδη υφιστάμενων διασυνοριακών συμβάσεων από τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στην τρέχουσα μορφή τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διαταραχθούν σοβαρά κρίσιμες λειτουργίες, όπως η εταιρική χρηματοδότηση και η λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ομοίως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με υφιστάμενες χρηματοδοτικές συμβάσεις στη Βρετανία θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα και δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ανάλογες συμβάσεις με εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος

Μπορεί να ακούγεται σαν ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο πρόβλημα, αλλά πρόκειται να επηρεάσει επίσης τη γενική ασφάλιση, την ασφάλιση ζωής, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, τις συμβάσεις παραγώγων και τις πιστωτικές διευκολύνσεις,, όπως επισημαίνει η TheCityUK.

«Η έκταση αυτού του ζητήματος είναι πολύ σημαντική και πρόκειται να επηρεάσει τόσο σε Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ», σημείωσε η TheCityUK.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, περίπου 6 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Ηνωμένου Βασιλείου, 30 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στην ΕΕ και περίπου 26 τρισ. λίρες μη
«Χωρίς μια βιώσιμη λύση, εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να παραμείνουν χωρίς δίχτυ ασφαλείας, κάτι που δεν πρέπει να παραλειφθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού πρόκειται ταυτόχρονα για πολιτικό και τεχνικό ζήτημα που χρειάζεται μια μη πολιτική, τεχνική λύση», σημείωσε ο Μάιλς Τσέλικ, επικεφαλής της TheCityUK.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου για μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία οι πλευρές προσδοκούν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προτού επικυρωθεί η συμφωνία μετάβασης, με την απειλή για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία διαφαίνεται απειλητικά από τις προετοιμασίες της βρετανικής βιομηχανίας για την αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές εμφανίζονται σχεδόν σίγουρες ότι μέχρι το Νοέμβριο δεν είναι πιθανή η επίτευξη σημαντικής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: insider.gr