Ζαχαροπλάστης αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα για γάμο ομοφυλόφιλων και δικαιώθηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ

Gazzetta team
Ζαχαροπλάστης αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα για γάμο ομοφυλόφιλων και δικαιώθηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δικαίωσε την Δευτέρα τον ζαχαροπλάστη από το Κολοράντο που αρνήθηκε να φτιάξει την γαμήλια τούρτα γκέι ζευγαριού για θρησκευτικούς λόγους.

Ο Τσάρλι Κρεγκ και ο Ντέιβιντ Μάλινς, απευθύνθηκαν τον Ιούλιο του 2012, στο «Masterpiece Cakeshop» του Jack Phillips στο Κολοράντο, για την γαμήλια τούρτα τους, όμως ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να φτιάξει την τούρτα για ομόφυλο ζευγάρι.

Το ζευγάρι απευθύνθηκε στην Επιτροπή για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Κολοράντο, η οποία καταδίκασε τον Φίλιπς. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Δευτέρα, το οποίο με ψήφους 7 έναντι 2, αποφάσισε πως η Επιτροπή παραβίασε το δικαίωμα του Φίλιπς στη λογική της Πρώτης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Το δικαστήριο δεν κατέληξε σε κάποια γενικότερη αρχή για το αν μια επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει ομοφυλόφιλους, λέγοντας πως «το θέμα χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία».

Εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο δικαστής Άντονι Κένεντι, σημείωσε πως το κλειστό κύκλωμα έδειξε «εχθρότητα» απέναντι στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Φίλιπς ώστε να πειστεί να ακολουθήσει πολιτική κατά των διακρίσεων.

«Οι νόμοι και το Σύνταγμα μπορούν και σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να προστατεύουν τους γκέι και τα ομόφυλα ζευγάρια στην άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων» λέει ο Κένεντι, «όμως οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές ενστάσεις πάνω στον γάμο των ομοφύλων είναι απόψεις που προστατεύονται».

Πηγή: reader.gr