Πέθανε ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι

Gazzetta team
Πέθανε ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι
Σε ηλικία 86 ετών έφυγε χθες από την ζωή ο αστροναύτης Άλαν Μπιν, ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Ο αστροναύτης από το Τέξας, κατέληξε έπειτα από σύντομη ασθένεια που παρουσίασε πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Nasa.
Ο Άλαν Μπιν είχε γεννηθεί στις 15 Μαρτίου του 1932 στο Γουίλερ, επίσης στο Τέξας. Ο γνωστός αστροναύτης είχε πάει δύο φορές στο διάστημα, το 1969 με την αποστολή του Apollo 12, κατά την οποία περπάτησε στο φεγγάρι, και τέσσερα χρόνια αργότερα ως διοικητής του δευτέρου πληρώματος που πήγαινε στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ. Τότε ήταν που έκανε ένα νέο ρεκόρ για την εποχή του όσον αφορά τη διάρκεια πτήσεων εκτός ατμόσφαιρας, με περισσότερες από 59 ημέρες και 39.268.000 χιλιόμετρα.

Μετά την σύνταξη το 1981 από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Τα θέματα των έργων που έκανε μετά την συνταξιοδότησή του συνδέονται με τις διαστημικές του κατακτήσεις. "Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τη γη ή την φαντασία τους ως πηγή έμπνευσης για τους πίνακές τους", έλεγε το 1994 στους New York Times, για να συμπληρώσει αμέσως: «Εγώ έχω τη γη και την φαντασία μου και είμαι ο πρώτος που έχει επίσης το φεγγάρι».


Πηγή: insider.gr