Ολλανδία και Αυστραλία χρεώνουν την Ρωσία για την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines

Gazzetta team
Ολλανδία και Αυστραλία χρεώνουν την Ρωσία για την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines
Η Ολλανδία και η Αυστραλία επιρρίπτουν στην Ρωσία την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 από πύραυλο επάνω από τη Ουκρανία το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση, σε μία κίνηση που προαναγγέλλει έναρξη δικαστική διαδικασίας. «Η επίρριψη ευθύνης σε μία χώρα είναι μία πολύπλοκη νομική διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι δύο χώρες, πολίτες των οποίων ήσαν πολλά από τα 298 θύματα της τραγωδίας, «επιρρίπτουν στην Ρωσία την ευθύνη για την συμμετοχή της στην καταστροφή» του αεροπλάνου της Malaysia Airlines», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα αφού η διεθνής ομάδα έρευνας ανακοίνωσε τα συμπεράσματά της και σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από ρωσική στρατιωτική μονάδα.

«Η Ολλανδία και η Αυστραλία ζήτησαν από την Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για μία λύση που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τον τεράστιο πόνο και τις ζημίες που προκάλεσε η κατάρριψη της πτήσης MH17», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε ότι τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας «δείχνουν απευθείας ανάμειξη της Ρωσίας».

Η επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε χθες ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος εκτοξεύθηκε από εκτοξευτήρα της 53ης Αντιαεροπορικής Ταξιαρχίας της Ρωσίας, αλλά δεν διευρκίνισε ποιος πυροδότησε το μοιραίο πλήγμα.