Κατασχέθηκαν ποσότητες φαιντανύλης ικανές να σκοτώσουν 26 εκατομμύρια ανθρώπους

Gazzetta team
Κατασχέθηκαν ποσότητες φαιντανύλης ικανές να σκοτώσουν 26 εκατομμύρια ανθρώπους
Σχεδόν 54 κιλά φαιντανύλης (Σ.τ.Σ: πρόκειται για ένα συνθετικό οπιοειδές 50 με 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη και 30 με 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναισθητικό και αναλγητικό) κατασχέθηκαν από την αστυνομία της Νεμπράσκα, μια από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις φαιντανύλης στα χρονικά της συγκεκριμένης αμερικανικής πολιτείας, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν τον περασμένο μήνα και η ποσότητα αυτή είναι ικανή να σκοτώσει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Η αστυνομία εντόπισε τις ποσότητες της φαιντανύλης σε ένα ψεύτικο ντουλάπι ενός φορτηγού και συνέλαβε τον οδηγό και τον συνεπιβάτη.

Η αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο τον 46χρονο Φελίπε Γκενάο-Μινάγια και τον 52χρονο συνεπιβάτη Νέλσον Νούνεζ, αμφότεροι από το Νιού Τζέρσι, στις 26 Απριλίου, επειδή το όχημα εκινείτο στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ενός αυτοκινητοδρόμου κοντά στην πόλη Κίρνεϊ.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ναρκωτικά.

Όπως η ηρωίνη και άλλα οπιοειδή, η φαιντανύλη μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, ναυτία και σύγχυση, ενώ υπερβολικές δόσεις του ναρκωτικού μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και να επιφέρουν τον θάνατο.

Στις ΗΠΑ, η φαιντανύλη επιτρέπεται να χορηγείται για αναισθησίες και ως παυσίπονο, αλλά εξαιτίας του μεγάλου κέρδους που αποφέρει η παράνομη διακίνησή της, έχει γίνει μέρος της κρίσης των οπιοειδών στη χώρα.

Το Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC) ανέφερε ότι μεταξύ 2015 και 2016, το ποσοστό των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα συνθετικά οπιοειδή όπως η φαιντανύλη, έχει διπλασιαστεί.

Ιατροδικαστές αποφάνθηκαν το 2016 ότι ο αμερικανός καλλιτέχνης Πρινς πέθανε από ακούσια υπερβολική δόση του ναρκωτικού.