Μυστηριώδεις «ήχοι» φέρονται να προκάλεσαν εγκεφαλική βλάβη σε Αμερικανό στην Κίνα

Gazzetta team
Μυστηριώδεις «ήχοι» φέρονται να προκάλεσαν εγκεφαλική βλάβη σε Αμερικανό στην Κίνα
Αμερικανός πολίτης που εργάζεται στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κίνα ανέφερε ότι υποφέρει από «ασυνήθιστους» ήχους και πίεση που του προκάλεσαν ήπια εγκεφαλική βλάβη, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η αμερικανική πρεσβεία, ενώ το Πεκίνο επεσήμανε ότι ερευνά το περιστατικό.

Η πρεσβεία εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς που ζουν στην Κίνα στην οποία σημειώνει ότι δεν μπορεί να συνδέσει την υπόθεση αυτή με τα προβλήματα υγείας που ανέφερε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα στο τέλος του 2016.

Στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχεί για «το σοβαρό ιατρικό περιστατικό» και συζήτησε το θέμα με τον Κινέζο υψηλόβαθμο αξιωματούχο Ουάνγκ Γι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

«Ενημερώσαμε την Κίνα για το τι συνέβη όσο καλύτερα το γνωρίζουμε και απάντησαν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο», σχολίασε ο Πομπέο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουάνγκ. «Συνεργαζόμαστε για να το επιλύσουμε (…) ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε στο Κογκρέσο ότι το περιστατικό στην Κίνα είναι «ιατρικά παρόμοιο» με αυτό που είχαν αναφέρει Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα.

Ο Ουάνγκ εξήγησε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο ερευνά το περιστατικό, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε εντοπίσει κανέναν οργανισμό ή πρόσωπο που να έχει ασκήσει τέτοιου είδους ηχητική επιρροή».

«Δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη μεμονωμένη περίπτωση να μεγεθύνεται, να περιπλέκεται ούτε να πολιτικοποιείται. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες δεν θα την συνδέουν με άλλα θέματα», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πολίτης, που δεν κατονομάζεται, εργαζόταν στο προξενείο στην Γκουανγκζού και παραπονέθηκε για «διάφορα σωματικά συμπτώματα» από τα τέλη του 2017 ως τον Απρίλιο φέτος, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Ο εργαζόμενος επέστρεψε στις ΗΠΑ για περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασής του. «Τα κλινικά ευρήματα αυτής της εξέτασης έδειξαν ότι υπέστη ήπια εγκεφαλική βλάβη», πρόσθεσε η πρεσβεία.

Ο Πομπέο επεσήμανε ότι ιατρικές ομάδες κατευθύνονται προς την Γκουανγκζού για να ερευνήσουν το περιστατικό.

Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε χθες προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς που ζουν στην Κίνα, ενημερώνοντάς τους να είναι προσεκτικοί για το ενδεχόμενο να νιώσουν «ανεπαίσθητους και αόριστους, αλλά αφύσικους ήχους και πίεση».

Η εφημερίδα Global Times ανέφερε σε χθεσινό της άρθρο ότι είναι «εντελώς ανάρμοστο» από την πλευρά των ΗΠΑ να εκδίδουν μια τέτοια ιατρική προειδοποίηση παρά το γεγονός ότι έχουν μια «αόριστη κατανόηση» της κατάστασης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι «αδιανόητο» το Πεκίνο να εξαπολύει στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ξένων διπλωματών.