Ο μεγάλος αδερφός εν... δράσει στα σχολεία της Κίνας

Gazzetta team
Ο μεγάλος αδερφός εν... δράσει στα σχολεία της Κίνας
Την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθεί αλλά και αναλύει την συμπεριφορά των μαθητών του χρησιμοποιεί ένα σχολείο στην Κίνα, εγκαθιστώντας τον «μεγάλο αδερφό» σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και νηπιαγωγεία.

Επί της ουσίας, η τεχνολογία σκανάρει τους μαθητές της τάξης 11 στο γυμνάσιο Hangzhou κάθε 30 δευτερόλεπτα και καταγράφει τις εκφράσεις των μαθητών, κατηγοριοποιώντας τους σε ευτυχισμένους, θυμωμένους, φοβισμένους, μπερδεμένους ή αναστατωμένους. Το σύστημα καταγράφει επίσης τις ενέργειες των μαθητών δηλαδή την γραφή την ανάγνωση την ανάταση το πόσο συχνά σηκώνουν χέρι και το αν κοιμούνται πάνω στο γραφείο.

Το «έξυπνο σύστημα διαχείρισης της συμπεριφοράς στην τάξη», σύμφωνα με την Global Times, παίρνει μάλιστα παρουσίες και χρησιμοποιείται αντί χρημάτων για να πάρουν οι μαθητές να φάνε κάτι από την καντίνα του σχολείου αλλά και να δανειστούν οτιδήποτε θέλουν από την βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σχολείου μάλιστα ο οποίος μίλησε στους Global Times η παραπάνω πρακτική δεν θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών αφού η τεχνολογία δεν αποθηκεύει τις πραγματικές εικόνες από την τάξη και ότι δεδομένα κρατά τα κρατά σε έναν τοπικό διακομιστή κι όχι στο cloud.

Πέρυσι, η κινεζική εταιρεία Qihoo 360 έκλεισε εκατοντάδες κάμερες livestreaming επιτήρησης μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι κάμερες μετέδιδαν υλικό από δημόσιες τοποθεσίες, όπως πισίνες, εστιατόρια και αίθουσες διδασκαλίας – με το τελευταίο να προστατεύεται απλά από έναν κωδικό πρόσβασης.

Παρά τις παραπάνω αμφιβολίες όμως τέτοιου είδους συστήματα παρακολούθησης γίνονται όλο και πιο δημοφική στην κινεζική επικράτεια, ειδικά μετά από αυξανόμενα κρούσματα βίας και αμφισβητούμενων πρακτικών διαπαιδαγώγησης στα κινεζικά νηπιαγωγεία.

Αρκεί να αναφερθεί ότι στο Πεκίνο, όλα τα νηπιαγωγεία πρέπει πλέον να διαθέτουν τέτοια συστήματα επιτήρησης, ορισμένα από τα οποία συνδέονται ακόμη και με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Ειδικά η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου γνωρίζει μεγάλη άνοδο στην Κίνα, και χρησιμοποιείται για την αύξηση της αστυνόμευσης και της παραγωγικότητας. Οι κάμερες χρησιμοποιούνται για να εντοπίσουν πεζούς που διασχίζουν λάθος τους δρόμους, για να βρουν φυγάδες, για να παρακολουθούν τα βίαια ξεσπάσματα κάποιων ανθρώπων αλλά και για να προβλέπουν το έγκλημα προτού συμβεί.

Ωστόσο η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που εισάγει την ψηφιακή επιτήρηση στα σχολεία. Νωρίτερα φέτος, η πρωτεύουσα της Ινδίας, το νέο Δελχί σημείωσε ότι θα εφαρμόσει κάμερες επιτήρησης σε όλα τα σχολεία της κυβέρνησης, επιτρέποντας στους γονείς να παρακολουθούν την τάξη σε πραγματικό χρόνο μέσα από κάποια συσκευή στο σπίτι τους.

Πηγή: insider.gr