Ο Ζάεφ λέει πως παραμένει στο τραπέζι η «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Gazzetta team
Ο Ζάεφ λέει πως παραμένει στο τραπέζι η «Μακεδονία του Ίλιντεν»
«Η πΓΔΜ δεν έχει απορρίψει την πρόταση για "Μακεδονία του Ίλιντεν"», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τη Δευτέρα.

Η πρόταση, σύμφωνα με τον Ζάεφ, αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς ικανοποιεί τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των πολιτών και στις δύο χώρες.

«Η Μακεδονία του Ίλιντεν» είπε ο Ζάεφ, «είναι ένα όνομα που δεν απειλεί την ταυτότητα της Μακεδονίας - αντίθετα, την ενισχύει – προσφέροντας ταυτόχρονα στην Ελλάδα σύνθετο όνομα με χρονικό προσδιορισμό».

Ο Ζάεφ, σύμφωνα με το balacaneu.com, δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο ίδιος πίστευαν πλήρως σε αυτή τη λύση, αλλά ήταν μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα.

«Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων. Το Κοινοβούλιο των Ελλήνων πρέπει να επικυρώσει την πιθανή συμφωνία και εμείς από την πλευρά μας χρειαζόμαστε την έγκριση του Κοινοβούλιου και των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος», επεσήμανε ο Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέγερση του Ιλίντεν το 1903 και το 1944 δεν είχε εδαφικές διεκδικήσεις και δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα με κανέναν τρόπο. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, υποστηρίζοντας την πεποίθησή του ότι η πρόταση αυτή ήταν η λύση για να τερματιστεί η 25ετής διαμάχη.

«Διατηρεί την αξιοπρέπειά μας, καθορίζει τα ζητήματα ταυτότητας και πληροί τις προϋποθέσεις της άλλης πλευράς», κατέληξε, σύμφωνα με το balcaneu.com, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Πηγή: reader.gr