Το πλαστικό «πνίγει» τις θάλασσες του πλανήτη (pics)

Gazzetta team
Το πλαστικό «πνίγει» τις θάλασσες του πλανήτη (pics)
Η νέα ενημερωτική εκστρατεία του περιοδικού National Geographic αποτελεί «γροθιά στο στομάχι» για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον.

Οι ωκεανοί «πνίγονται» σε τόνους πλαστικού κι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται με ολέθρια αποτελέσματα για κάθε έμβιο ον, που συναντά τις συνέπειες της αλόγιστης ρύπανσης των θαλασσών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η θλιβερή αυτή διαπίστωση και φωτογραφίες που δείχνουν την έκταση του προβλήματος γίνονται βασικό θέμα στο Νational Geographic, το οποίο κυκλοφορεί με τίτλο «πλανήτης ή πλαστικό;»

To δημοφιλές περιοδικό ξεκίνησε από το πιο πρόσφατο τεύχος του, την καμπάνια "Planet or Plastic", η οποία αναμένεται να κρατήσει πολλά χρόνια και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για το σημαντικό αυτό πρόβλημα που κοντεύει να «πνίξει» τον πλανήτη μας.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, αν το πλαστικό υπήρχε το 1620, όταν το Mayflower που ξεκίνησε από το Πλύμουθ της Αγγλία για τη Virginia των ΗΠΑ και οι 100 επιβάτες του είχα πλαστικά μπουκαλάκια νερού, τότε θα τα βρίσκαμε εκεί γύρω ακόμα και σήμερα!

Το.... ευτυχές (!) της υπόθεσης είναι ότι η χρήση πλαστικού διαδόθηκε κυρίως μετά το 1950 οπότε και σήμερα έχουμε να διαχειριστούμε 9,2 δισ. τόνους πλαστικού, αλλιώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η ποσότητα.

Όπως αναφέρεται η απόθεση πλαστικού στους ωκεανούς, δεν γίνεται από τα πλοία, αλλά από όσα εναποτίθενται σε παραλίες, όχθες και όσα παρασύρουν τα ποτάμια, κυρίως από τις περιοχές της Ασίας.