Αναλφάβητη Μεξικανή τελείωσε το δημοτικό και γράφτηκε στο λύκειο στα... 96 της χρόνια

Gazzetta team
Αναλφάβητη Μεξικανή τελείωσε το δημοτικό και γράφτηκε στο λύκειο στα... 96 της χρόνια
Η ηλικιωμένη μαθήτρια ευελπιστεί να αποφοιτήσει με επιτυχία από το λύκειο, ονειρευόμενη να ακολουθήσει καριέρα βρεφονηπιοκόμου.

Η Γκουανταλούπε Παλάσιος είναι 96 ετών και αυτήν την εβδομάδα πραγματοποίησε το όνειρό της: έγινε δεκτή στο λύκειο, αφού έμαθε να γράφει και να διαβάζει πριν από τέσσερα χρόνια.

Την Δευτέρα, την πρώτη ημέρα των μαθημάτων σε ένα σχολείο της φτωχής Πολιτείας Τσιάπας, η Γκουανταλούπε ξεχώριζε αναμεσα στους υπόλοιπους μαθητές, όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να είναι προγιαγιά τους, αλλά και από τον ενθουσιαμό της.

«Είμαι έτοιμη να τα δώσω όλα. Σήμερα, είναι μια υπέροχη ημέρα» είπε η μαθήτρια, που δεν δίστασε καθόλου να φορέσει τη στολή του σχολείου της, μαύρη φούστα με λευκό μπλουζάκι, αλλά πρόσθεσε και μια δικιά της, προσωπική πινελιά, ένα ροζ πουλόβερ με χάντρες.

Η «Δόνια Λουπίτα», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά οι συμμαθητές της, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στο Δεύτερο Λύκειο της πόλης Τούστλα Γκουτιέρες.

Αφού κάθισε στο θρανίο της, κράτησε προσεκτικά σημειώσεις στα μαθήματα της χημείας και των μαθηματικών ενώ στη συνέχεια συμμετείχε και στο μάθημα των παραδοσιακών χορών.

Η Παλάσιος μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, σε ένα χωριό ιθαγενών. Από την παιδική της ηλικία βοηθούσε τους γονείς της στα χωράφια αντί να πηγαίνει στο σχολείο. Μεγαλώνοντας, για να ζήσει πουλούσε κοτόπουλα στις λαϊκές αγορές. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε έξι παιδιά.

Για τη γιαγιά Γκουανταλούπε το όνειρο δεν έσβησε ποτέ. Όταν έκλεισε τα 92 της αποφάσισε να μάθει επιτέλους να διαβάζει, χάρη σε ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. «Τώρα, μπορώ να γράψω ένα γράμμα στους φίλους μου», λέει γελώντας.

Το 2015 έγινε δεκτή στο δημοτικό και παρακολούθησε εντατικά μαθήματα. Θέλει τώρα να τελειώσει το λύκειο πριν κλείσει τα 100 και να γίνει βρεφονηπιοκόμος. «Με ρώτησαν αν θα ήθελα να συνεχίσω και στο πανεπιστήμιο και είπα όχι επειδή πραγματικά δυσκολεύομαι πλέον να περπατήσω μόνη μου», αποκάλυψε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ