Το Λονδίνο θέλει να απαγορεύσει τα καλαμάκια και τις μπατονέτες από πλαστικό

Gazzetta team
Το Λονδίνο θέλει να απαγορεύσει τα καλαμάκια και τις μπατονέτες από πλαστικό
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θέλει να απαγορεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα πλαστικά καλαμάκια, τους πλαστικούς αναδευτήρες ποτών και καφέ και τις πλαστικές μπατονέτες στο πλαίσιο της μάχης της εναντίον των απορριμμάτων αυτού του υλικού που είναι παράγωγο του πετρελαίου.

«Θα απαγορεύσουμε αυτά τα αντικείμενα από πλαστικό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, όταν ερωτήθηκε από το BBC, και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια «παγκόσμια επείγουσα ανάγκη» καθώς απειλείται ιδιαίτερα η θαλάσσια πανίδα.

Η απαγόρευση αυτή θα θεσπισθεί «μέχρι το τέλος της χρονιάς» με τη μορφή «ενός νόμου», διευκρίνισε.

Προηγουμένως στη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί πιθανόν διαβούλευση για την απαγόρευση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης στην Αγγλία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Εξαιρέσεις θα προβλέπονται, όπως να χρησιμοποιούνται πλαστικά καλαμάκια σε ιατρικό πλαίσιο.

Περίπου 8,5 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια απορρίπτονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Τον Ιανουάριο η Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο αγώνα κατά των πλαστικών αποβλήτων, προβλέποντας επίσης τη γενίκευση της πληρωμής για πλαστικές σακούλες σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της Αγγλίας. Η σημερινή νομοθεσία δεν αφορά παρά τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ, όπου οι πελάτες πρέπει να πληρώνουν 5 πένες (5,7 λεπτά του ευρώ) για κάθε σακούλα.

Η κυβέρνησή της επιθυμεί επίσης να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα χρέωσης για τα πλαστικά μπουκάλια, όπως αυτό που υφίσταται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μέι σκοπεύει να καλέσει τα άλλα κράτη, που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, να συμμετάσχουν σ' αυτή τη μάχη κατά των πλαστικών απορριμμάτων.