Η Ε.Ε. κλείνει την πόρτα στην Τουρκία

Gazzetta team
Η Ε.Ε. κλείνει την πόρτα στην Τουρκία
Ακόμη περισσότερα είναι πλέον τα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δοθεί σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η έκθεση, η οποία καταγράφει και αξιολογεί την πρόοδο, που έχουν σημειώσει τα υπό ένταξη στην ΕΕ υποψήφια κράτη, επιβεβαιώνει ότι στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί σε σοβαρό βαθμό το κράτος δικαίου, η ελευθερία έκφρασης, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, αλλά και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στη δημόσια διοίκηση.

Συνεπώς η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την ΕΕ, επισημαίνεται στην έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει σήμερα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, ο αρμόδιος επίτροπος προτείνει να μην ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς, όπως επισημαίνεται, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση σε περισσότερους τομείς, οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί για την ευρωπαϊκή προοπτική ενός κράτους υπό ενταξιακή διαδικασία.

Προϋπόθεση για να ανοίξουν νέα κεφάλαια αποτελεί η προσπάθεια της Άγκυρας να αντιστρέψει τις σημερινές συνθήκες στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Κατά την ευρωπαϊκή Επιτροπή προέχει αφενός η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «χωρίς καθυστέρηση», υπό την οποία τέθηκε η χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, και αφετέρου ο καλύτερος διαχωρισμός των εξουσιών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λειτουργία της δικαιοσύνης, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς διαπιστώνεται ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις, αλλά και η απόλυση δικαστών έχουν επηρεάσει αρνητικά την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Η αρνητική αξιολόγηση κρύβει μια θετική παρένθεση, η οποία αφορά στις καλές επιδώσεις της Τουρκίας ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ιδιαίτερη θετική αναφορά γίνεται στη συνεργασία της χώρας με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Πέρα από την Τουρκία, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα εκθέσεις προόδου για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, για τις οποίες έχουν ανοίξει οι ενταξιακές διαδικασίες. Τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες, το Κοσσυφοπέδιο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για τις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, για τις οποίες οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεση εντατικοποίησης των προσπαθειών ώστε να ενταχθούν οι χώρες αυτές στην ΕΕ, δίνοντας, μάλιστα ως ενδεικτική ημερομηνία για τις πρώτες εντάξεις το 2025.

Όμως, στην έκθεση, που θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα, διαπιστώνεται ότι υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση των χωρών αυτών από την ΕΕ και κυρίως όσον αφορά τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Πρόκειται για ζήτημα, στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική στάση ορισμένων κρατών-μελών, και ιδίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, στο μέτωπο αυτό.

Παρά τις προσπάθειες και την πρόθεση της ΕΕ να «αγκαλιάσει» τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην έκθεση διαπιστώνεται ότι υπάρχει αρκετός ακόμη δρόμος και απαιτείται σημαντική προσπάθεια από τις εν λόγω χώρες για να καλυφθεί η απόσταση και ιδίως στο μέτωπο της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: reader.gr