«Συναγερμός» στην Ουάσιγκτον με συσκευές παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων

Gazzetta team
«Συναγερμός» στην Ουάσιγκτον με συσκευές παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων
Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση εντοπισμού συσκευών παρακολούθησεις κινητών που βρέθηκαν στην Ουάσινγκτον.

Συσκευές παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων εντόπισε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) στην Ουάσινγκτον. Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση αμφιλεγόμενης τεχνολογίας που επιτρέπει τη μυστική παρακολούθηση, έχει εγείρει ερωτηματικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου την Τρίτη.

Η τεχνολογία αυτή, γνωστή ως StingRay, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από ομοσπονδιακές και τοπικές δυνάμεις ασφαλείας για τον εντοπισμό της τοποθεσίας υπόπτων. Η συγκεκριμένη όμως μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους στην περιοχή της Ουάσιγκτον δημιουργεί φόβους ότι ξένοι κατάσκοποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν και να παρακολουθούν τους Αμερικανούς πολίτες.

Οι προσομοιωτές κεραίας κινητής τηλεφωνίας «εξαπατούν» τα κινητά ώστε να συνδέονται με αυτούς αντί με τις κανονικές κεραίες. Μόλις η συσκευή βρει το τηλέφωνο που αναζητά, μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία του. Ορισμένες εκδόσεις αυτής της τεχνολογίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την υποκλοπή κλήσεων.

Ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν ρώτησε το Υπουργείο αν είχε εντοπίσει ότι ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν αυτές τις συσκευές στην πρωτεύουσα ή σε κάποιες άλλες περιοχές. Το DHS απάντησε στο ερώτημα του γερουσιαστή, με έκθεση που δημοσίευσε πρώτο το Assosciated Press, λέγοντας ότι δεν έχει «επιβεβαιώσει τέτοια δραστηριότητα προερχόμενη από συγκεκριμένες οντότητες ή συσκευές».

Έχουν εδώ και καιρό εκφραστεί ανησυχίες για τη χρήση της τεχνολογίας από την κυβέρνηση χωρίς ένταλμα, ειδικά σε ποινικές υποθέσεις αλλά οι Αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να μη δώσουν κανένα στοιχείο για το πότε ή πώς αυτή χρησιμοποιείται. Μάλιστα, σε μια περίπτωση στη Φλόριντα, οι εισαγγελείς προσέφεραν σε έναν ύποπτο για ληστεία μια συμφωνία που θα του επέτρεπε να δικαστεί για πλημμέλημα δευτέρου βαθμού προκειμένου να μη δείξει στους δικηγόρους υπεράσπισής του τη συσκευή που χρησιμοποίησαν.