Ανείπωτη τραγωδία σε εμπορικό κέντρο στην Ρωσία: Τουλάχιστον 41 παιδιά μεταξύ των 64 θυμάτων (pics & vid)

Gazzetta team
Ανείπωτη τραγωδία σε εμπορικό κέντρο στην Ρωσία: Τουλάχιστον 41 παιδιά μεταξύ των 64 θυμάτων (pics & vid)
Σε εκατόμβη νεκρών έχει μετετραπεί εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο της Ρωσίας καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε έχει στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και 41 παιδιά, ενώ 10 ακόμη αγνοούνται.

Στους 64 ανέρχονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε ένα εμπορικό κέντρο, στο Κεμέροβο της Σιβηρίας, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.

Μεταξύ των θυμάτων έχουν εντοπιστεί και 41 ανήλικα απιδιά, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων έχει φτάσει τα 10 άτομα, με αρκετούς τραυματίες να νοσηλεύονται σε τοπικά νοσοκομεία.

Ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής είπε ότι μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της περιοχής του Κεμέροβο, Βλαντιμίρ Τσερνόφ, 13 πτώματα βρέθηκαν μέσα σε έναν κινηματογράφο.

Άλλοι 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η Ερευνητική Επιτροπή, που διεξάγει τις έρευνες για σοβαρά αδικήματα στη Ρωσία και δίνει υπάγεται απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση.

Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά ο διασώστες πρόλαβαν να απομακρύνουν με ασφάλεια περίπου 100 ανθρώπους από το εμπορικό κέντρο Ζίμναγια Βίσνια που στεγάζει κινηματογράφους, εστιατόρια, μια αίθουσα μπόουλινγκ, πάρκινγκ για 250 οχήματα, καθώς και πολλά καταστήματα.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται άνθρωποι να πηδούν από τα παράθυρα του κτιρίου, που είχε τυλιχθεί στους καπνούς και τις φλόγες, για να γλιτώσουν.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον τέταρτο όροφο και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Το εμπορικό κέντρο, που καλύπτει επιφάνεια 23.000 τετραγωνικών μέτρων, είχε εγκαινιαστεί το 2013.

Εγκληματική αμέλεια

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατέρρευσε η οροφή πάνω από δύο κινηματογραφικές αίθουσες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας. Όπως μετέδωσε το Sputnik, επικαλούμενο την Προεδρική Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Αννα Κουζνετσόβα, η πυρκαγιά οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια. Η Κουζνετσόβα έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Περίπου 660 μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών μετέβησαν επί τόπου, ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούσαν επί 17 ώρες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Το Κεμέροβο, μια περιοχή όπου υπάρχουν ανθρακωρυχεία, βρίσκεται σε απόσταση 3.600 χλμ ανατολικά της Μόσχας.

Το εμπορικό κέντρο, το οποίο άνοιξε το 2013, διαθέτει κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, μια σάουνα, μια αίθουσα μπόουλινγκ και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.

Η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε περίπου στις 17:00 τοπική ώρα χθες Κυριακή σε ένα τμήμα του κτιρίου όπου βρίσκονται οι αίθουσες ψυχαγωγίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γιεβγκένι Ντεντιουκίν της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής του Κεμέροβο, δήλωσε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια έκταση περίπου 1.500 τμ. "Το εμπορικό κέντρο είναι μια πολύπλοκη κατασκευή. Υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά".

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 52,6 εκατ. δολάρια.