Προτάσεις για ευκολότερη χορήγηση βίζας κάνει η ΕΕ

Gazzetta team
Προτάσεις για ευκολότερη χορήγηση βίζας κάνει η ΕΕ
Αλλαγές στην πολιτική χορήγησης θεωρήσεων (βίζας) προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να απλουστεύσει τις διαδικασίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των συνόρων.

«Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν, επίσης, ότι η κοινή πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες σε θέματα επιστροφής των παράτυπων μεταναστών», δηλώνει ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως εξηγεί, κάθε χρόνο, εκατομμύρια ταξιδιώτες επισκέπτονται την ΕΕ και τονώνουν την τουριστική βιομηχανία. «Με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε σήμερα θα καταστεί ευκολότερη και ταχύτερη η χορήγηση θεώρησης στους νόμιμους ταξιδιώτες και, ταυτόχρονα, θα ενισχυθούν τα πρότυπα ασφαλείας με στόχο τον καλύτερο εντοπισμό και την απαγόρευση εισόδου των παράτυπων ταξιδιωτών».

Οι σημερινές τροποποιήσεις του κώδικα θεωρήσεων αποτελούν το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ – την άνοιξη του τρέχοντος έτους θα ακολουθήσει πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις.

Συγκεκριμένα, προτείνονται τα εξής:

  • Ταχύτερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες: ο χρόνος λήψης απόφασης σχετικά με τις αιτήσεις θεωρήσεων θα μειωθεί από 15 σε 10 ημέρες. Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως και 6 μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι, αντί των σημερινών 3 μηνών, καθώς και να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά.
  • Θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων με μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος: θα εφαρμόζονται εναρμονισμένοι κανόνες για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη της άγρας θεωρήσεων, καθώς και την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για τα κράτη μέλη και τους συχνούς ταξιδιώτες. Οι εν λόγω θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων θα χορηγούνται σε αξιόπιστους τακτικούς ταξιδιώτες με θετικό «ιστορικό θεωρήσεων» για ένα σταδιακά αυξανόμενο διάστημα από 1 έως 5 χρόνια. Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων εισόδου από τους ταξιδιώτες θα αποτελεί αντικείμενο διεξοδικής και επανειλημμένης επαλήθευσης.
  • Βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις στα εξωτερικά σύνορα: για να διευκολυνθεί ο τουρισμός βραχείας διάρκειας, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν θεωρήσεις απευθείας στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα στο πλαίσιο προσωρινών, εποχιακών καθεστώτων που υπόκεινται σε αυστηρούς όρους. Οι εν λόγω θεωρήσεις θα ισχύουν για διαμονή μέγιστης διάρκειας 7 ημερών, αποκλειστικά στο κράτος μέλος έκδοσης.
  • Πρόσθετοι πόροι για την ενίσχυση της ασφάλειας: δεδομένης της σημαντικής αύξησης του κόστους εξέτασης των αιτήσεων θεώρησης τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται να αυξηθεί το τέλος θεώρησης, το οποίο παραμένει το ίδιο από το 2006, από 60 σε 80 ευρώ. Χωρίς να αποτελεί εμπόδιο για τους αιτούντες θεώρηση, η περιορισμένη αυτή αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να διατηρούν επαρκή επίπεδα προξενικού προσωπικού σε όλον τον κόσμο ώστε να διασφαλίζουν αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας, καθώς και βελτίωση του εξοπλισμού και του λογισμικού ΤΠ.

    Πηγή: reader.gr