Ένοπλος φρουρός του σχολείου της Φλόριντα έλειπε από το πόστο του την ώρα του μακελειού

Gazzetta team
Ένοπλος φρουρός του σχολείου της Φλόριντα έλειπε από το πόστο του την ώρα του μακελειού
Το περιστατικό διήρκησε έξι λεπτά, ενώ ο αστυνομικός έφτασε στο κτίριο 90 δευτερόλεπτα αφού ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και μετά έμεινε έξω από αυτό για τέσσερα λεπτά.

Ένας οπλισμένος βοηθός σερίφη βρισκόταν στον χώρο του λυκείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας κατά τη διάρκεια του μακελειού της 14ης Φεβρουαρίου αλλά δεν αντέδρασε.

Στο Λύκειο έχασαν τη ζωή τους 17 μαθητές όταν ένοπλος άνοιξε πυρ.

Ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ της Φλόριντας, δήλωσε πως στο χώρο βρισκόταν ένας βοηθός. Ο βοηθός σερίφη, Σκοτ Πίτερσον, επέλεξε να μείνει έξω από το κτήριο ενώ ακούγονταν και επέλεξε να μην επέμβει.

Οι ενέργειες του Πίτερσον καταγράφηκαν σε βίντεο. «Αυτό που είδα ήταν ένας βοηθός σερίφη να φτάνει στη δυτική πλευρά του κτιρίου 12, να παίρνει θέση εκεί. Δεν μπήκε ποτέ μέσα», δήλωσε ο σερίφης Ίσραελ αναφερόμενος σε ένα κτίριο του σχολείου όπου, σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης του μακελειού Νίκολας Κρουζ σκότωσε τα περισσότερα θύματα.

Σύμφωνα με τον Ίσραελ, το περιστατικό διήρκησε έξι λεπτά, ενώ ο Πίτερσον έφτασε στο κτίριο 90 δευτερόλεπτα αφού ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και μετά έμεινε έξω από αυτό για τέσσερα λεπτά.

Όταν ρωτήθηκε τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο βοηθός σερίφη, ο Ίσραελ απάντησε: «Να πάει μέσα, να αντιμετωπίσει τον δολοφόνο, να σκοτώσει τον δολοφόνο».

Ο Πίτερσον δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο δεν εισήλθε στο κτίριο, επεσήμανε ο σερίφης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει προς το παρόν στη δημοσιότητα το βίντεο και ίσως να μην το κάνει ποτέ, «εξαρτάται από την κατηγορούσα αρχή και την υπόθεση» που θα στοιχειοθετηθεί εναντίον του 19χρονου Κρουζ.

Ο δράστης του μακελειού κατάφερε να βγει από το σχολείο όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία μαζί με τους μαθητές που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα πυρά του.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σχολείο πίστεψαν ότι ο δράστης ήταν ακόμη μέσα στο κτίριο, βασιζόμενοι στο βίντεο που είχε καταγράψει μια κάμερα ασφαλείας το οποίο πίστεψαν ότι τους δείχνει εικόνες σε απευθείας μετάδοση. Στην πραγματικότητα οι εικόνες που παρακολουθούσαν είχαν καταγραφεί 20 λεπτά νωρίτερα.

Ωστόσο χθες ο Τόνι Πουστίτσι διοικητής της αστυνομίας της πόλης Κόραλ Σπρινγκς, γειτονικής του Πάρκλαντ, τόνισε ότι το λάθος οφείλεται «στον ανθρώπινο παράγοντα», όμως δεν έθεσε σε κίνδυνο ζωές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κρουζ περιδιάβαινε σε ένα εμπορικό κέντρο για περισσότερο από μία ώρα μετά το μακελειό και πήγε σε δύο ταχυφαγεία προτού τον εντοπίσουν οι αρχές και τον συλλάβουν.

Ο Ίσραελ επεσήμανε χθες ότι αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον βοηθό σερίφη, όμως αυτός πρόλαβε να υποβάλει την παραίτησή του.

Επίσης δύο ακόμη βοηθοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή δεν αντέδρασαν με τον προσήκοντα τρόπο σε πολλές καταγγελίες και παράπονα εναντίον του Κρουζ τα τελευταία 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να οπλοφορούν εκπαιδευτικοί στα σχολεία προκειμένου να σταματούν τις επιθέσεις.

Πηγή: reader.gr