Το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στόχο το Μουντιάλ

Gazzetta team
Το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στόχο το Μουντιάλ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στη Ρωσία τον Ιούλιο και τον Ιούνιο θα είναι ένας εξαιρετικά «ελκυστικός στόχος» για τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με έκθεση του κέντρου αναλύσεων για την τρομοκρατία και τις ένοπλες εξεγέρσεις σε διεθνές επίπεδο του περιοδικού για αμυντικά θέματα Jane's, που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Μια επιτυχημένη επίθεση (στη Ρωσία) θα έδινε τρομερή ώθηση από την άποψη της προπαγάνδας στο Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές και τους υποστηρικτές του, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη διεθνή απειλή που εγείρει η οργάνωση» παρά τις εδαφικές απώλειές του και τη σχεδόν ολοκληρωτική ήττα του στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με την έκθεση.

Η συμμετοχή εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν στο τουρνουά δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στους τζιχαντιστές να στοχοθετήσουν αυτή τη διοργάνωση, σύμφωνα με την έκθεση του Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC).

Παρότι έχασε ουσιαστικά όλα τα εδάφη που κατείχε στο Ιράκ και στη Συρία ως τον Νοέμβριο του 2017, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για μείζονες τρομοκρατικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στη Βαρκελόνη και στην Τεχεράνη, που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους πολιτών.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε βάλει στο στόχαστρό του την ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μεδίνας, στη Σαουδική Αραβία, το 2016.

Ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι πιστεύεται πως ακόμη διαφεύγει παρά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» την εγκαθίδρυση του οποίου ανακήρυσσε το 2014 σε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.