Κύπρος: «Να αντιληφθεί η Τουρκία το πλαίσιο της Συνθήκης της Ρώμης»

Gazzetta team
Κύπρος: «Να αντιληφθεί η Τουρκία το πλαίσιο της Συνθήκης της Ρώμης»
«Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά η επίλυση του Κυπριακού και ευελπιστούμε σύντομα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι μόνο μέσα στο πλαίσιο της θέσης που περιγράφεται στην Διακήρυξη της Ρώμης μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε σχόλιο για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την Διακήρυξη της Ρώμης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στην Κοινή Διακήρυξη της Ρώμης αναφέρεται «η θέση των 7 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι η θέση του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτό που λέει ο ίδιος γενικός γραμματέας, είναι αυτό που πιστεύει η διεθνής κοινότητα σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως «όσο πιο νωρίς το αντιληφθεί η Τουρκία, αλλά και κάποιοι κύκλοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τόσο πιο σύντομα θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού». Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ επεσήμανε «αποδεικνύει τον εκνευρισμό της Τουρκίας για το γεγονός ότι αυτή η θέση αντικατοπτρίζει τη θέση του συνόλου της διεθνούς Κοινότητας αναφορικά με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Τουρκοκύπριοι κατά Τσαβούσογλου

Έντονα αντέδρασαν τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» και την υιοθέτηση «προεδρικού» συστήματος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Κύριε Τσαβούσογλου θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είστε Υπουργός Εξωτερικών της χώρας σας και όχι της δικής μας», αναφέρεται σε γραπτή κοινή δήλωση των οργανώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές των καθηγητών, δασκάλων, εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δημοσίων υπαλλήλων και δημοσιογράφων.

Στην δήλωσή τους αναφέρεται ότι οι παρεμβάσεις, οι πιέσεις και η πολιτική αφομοίωσης και μεταλλαγής, που επιχειρείται εδώ και χρόνια είναι λάθος. «Εμείς οι Τουρκοκύπριοι φτάσαμε ως εδώ δίδοντας αγώνα κοινοτικής επιβίωσης. Δεν αποδεχόμαστε καμιά παρέμβαση ή πίεση στην ταυτότητάς μας, τον πληθυσμό, την δημοκρατία, την κουλτούρα, την παιδεία, τα εσωτερικά μας», τονίζεται.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ανακοίνωση τους για τον Τσαβούσογλου σημειώνουν:

«Στην εικόνα που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές (σ.σ: «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα , την περασμένη Κυριακή) ως αποτέλεσμα των προσπαθειών σας να πάρετε από τα χέρια μας την βούλησή μας με την πληθυσμιακή σας πολιτική και τις υπηκοότητες που δόθηκαν, υπάρχει μια τέτοια κατάσταση που μπόρεσαν να γίνουν βουλευτές άτομα, που δεν έμεινε βρισιά και ενέργεια που δεν έκαναν ενάντια σε μια γυναίκα βουλευτή και καταδικάστηκαν γι' αυτό, ενώ απηύθυναν ανοικτά έκκληση για βία και βασανιστήρια αλλά και ενάντια στην ελεύθερη έκφραση».

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι «η 'Αγκυρα θέλει να δημιουργήσει ένα κόμμα Τούρκων εκ Τουρκίας, οργανώσεις Τούρκων εκ Τουρκίας, συλλόγους, συντεχνίες, θρησκευτικά σχολεία και ένα καθεστώς που θα επιφέρει τον διαχωρισμό Τούρκων - Κυπρίων, την ένταση και την διαίρεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «είναι πολύ επικίνδυνες επιβολές στην πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την θρησκεία που θα οδηγήσουν σε εξόντωση την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού ¨λαού¨, σημειώνεται. Και η ανακοίνωση των τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων καταλήγει: «κύριε Τσαβούσογλου, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε μία ακόμα φορά ότι είστε υποχρεωμένος όχι να παρεμβαίνετε στην δημοκρατία που υπάρχει στην Κύπρο, αλλά να δείχνετε σεβασμό, όπως και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, το ίσο καθεστώς στην Κύπρο και την ύπαρξή μας στον κόσμο».

Πηγή: reader.gr