H απαγόρευση του Νεπάλ για το Έβερεστ προκαλεί αντιδράσεις (pic & vid)

Gazzetta team
H απαγόρευση του Νεπάλ για το Έβερεστ προκαλεί αντιδράσεις (pic & vid)
Πλέον το να... κατακτήσει κανείς το Έβερεστ, δεν θα αποτελεί στόχο για όλους του ανθρώπους.

Για πολλούς ανθρώπους η κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ είναι ένας μεγάλος στόχος, τον οποίο χρειάζονται χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες για τον εκπληρώσουν. Πλέον όμως αυτό δεν θα είναι εφικτό για όλους, καθώς τέθηκαν σε ισχύει κάποιες απαγορεύσεις...

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ δεν επιτρέπει σε τυφλούς και ακρωτηριασμένους στα δύο άκρα, ανθρώπους να επιχειρήσουν την μεγάλη ανάβαση, προκειμένου να αποφύγει τραυματισμούς και θανάτους.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως από το 1922 συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους 300 άνθρωποι, προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή.

Όπως είναι λογικό, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα του βετεράνου στρατιωτικού, Hari Budha Magar, ο οποίος έχασε και τα δύο του πόδια στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

«Το Νεπάλ θα έπρεπε να είναι υπερήφανο για εμένα και όχι να με τιμωρεί. Θα ανέβω στο Έβερεστ, ανεξάρτητα της όποιας απόφασης πάρει η κυβέρνηση. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο», έγραψε στο Facebook.

Συνολικά την κορυφή του Έβερεστ επιχείρησαν να την κατακτήσουν 29 άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, εκ των οποίων 15 τα κατάφεραν. Το 2001 ο Αμερικάνος, Erik Weihenmayer έγινε ο πρώτος άνθρωπος χωρίς καθόλου όραση που βρέθηκε εκεί, ενώ 5 χρόνια μετά ο Νεοζηλανδός Mark Inglis έγινε ο πρώτος με ακρωτηριασμένα και τα δύο του πόδια.