Ο Ντόναλντ Τραμπ παραβρέθηκε στα εγκαίνια μουσείου για τα πολιτικά δικαιώματα και θέλησε να εκφωνήσει μία ομιλία κατά του ρατσισμού. Ωστόσο η προσπάθεια του δεν στέφθηκε με επιτυχία αφού πολλές προσωπικότητες από την πολιτική και τις τέχνες δεν θέλησαν να δώσουν το παρών, μποϊκοτάροντας με αυτό τον τρόπο την τελετή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε στα εγκαίνια του μουσείου στο Τζάκσον του Μισισιπή και μίλησε για τον ρατσισμό. Μεταξύ αυτών που δεν βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος της πόλης.

«Θέλουμε η χώρα μας να είναι ένα μέρος όπου κάθε παιδί, όποια κι αν είναι η καταγωγή του, να μπορεί να μεγαλώνει χωρίς φόβο, χωρίς να γνωρίζει το μίσος και περιστοιχισμένο από αγάπη, ευκαιρίες και ελπίδα», δήλωσε ο Τραμπ, αφού ξεναγήθηκε στο νέο μουσείο για τα πολιτικά δικαιώματα.

Η ανακοίνωση της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου στα εγκαίνια, έπειτα από πρόσκληση του κυβερνήτη του Μισισιπή Φιλ Μπράιαντ, προκάλεσε θύελλα επικρίσεων, με πρώτον τον Τζον Λιούις, βουλευτή της Πολιτείας της Τζόρτζια και πρώην ηγετική προσωπικότητα στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.

Σύμφωνα με τον Λιούις, η παρουσία του Τραμπ στο Τζάκσον «και η βλαπτική πολιτική του αποτελούν προσβολή για τους ανθρώπους που παρουσιάζονται στο μουσείο αυτό».

«Η παρουσία του Τραμπ αποτελεί περισπασμό», κατήγγειλε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τζάκσον, ο Τσοκούε Άνταρ Λουμούμπα. «Ο Τραμπ δεν έχει δείξει ότι είναι δεσμευμένος στις ιδέες που διέπουν το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα», πρόσθεσε.

Όταν ακόμη κυριαρχούσε ο φυλετικός διαχωρισμός στις ΗΠΑ, το Τζάκσον ήταν μια από τις εμβληματικές πόλεις για το κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, το οποίο στο απόγειό του στις αρχές της δεκαετίας του 1960 χαρακτηρίστηκε από ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής, αλλά και δεκάδες διαδηλώσεις και πορείες.

Το μουσείο αποτίει φόρο τιμής στο κίνημα αυτό και τις μεγάλες προσωπικότητές του, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μέντγκαρ Έβερς που δολοφονήθηκε στο Τζάκσον το 1963 από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής.

Στη διάρκεια της σύντομής ομιλίας του ο Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στους δύο αυτούς άνδρες, σχολιάζοντας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ότι είναι «ένας άνδρας τον οποίο μελετώ και παρατηρώ και θαυμάζω όλη τη ζωή μου».

Πηγή: reader.gr