Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για την επίθεση στο Σινά

Gazzetta team
Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο για την επίθεση στο Σινά
Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στην Αίγυπτο μετά τη χθεσινή επίθεση σε τέμενος στο Σινά, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους, την πιο αιματηρή επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, την ώρα που ο στρατός εξαπέλυσε τα πρώτα πλήγματα εναντίον των φερόμενων δραστών της.

Αν και ακόμη καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τζιχαντιστές.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, 40 χιλιόμετρα δυτικά το αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 235 νεκροί και 109 τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δεσμεύθηκε να απαντήσει «με σφοδρότητα» στην επίθεση αυτή.

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Λίγες ώρες αργότερα η Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου «κατέστρεψε πολλά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση» και «στοχοθέτησε πολλές θέσεις των τρομοκρατών όπου βρίσκονταν όπλα και πυρομαχικά», ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας ο εκπρόσωπος του στρατού Τάμερ αλ Ρεφάι.

Στο τέμενος αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη αλ Αρίς.

Πέρυσι οι τζιχαντιστές είχαν αιχμαλωτίσει και αποκεφαλίσει έναν γηραιό ιερωμένο των σούφι, κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε μαγεία, κάτι που απαγορεύεται στο ισλάμ. Πολλοί σουφιστές έχουν επίσης απαχθεί και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθεροι αφού «μετανόησαν».

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Οι ένοπλοι «εισήλθαν στο τέμενος, ήταν 10 με 20 και σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από όσους τραυμάτισαν», διηγήθηκε ο Μάγκντι Ριζκ, που τραυματίστηκε στην επίθεση.

«Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορούσαν στρατιωτικές στολές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι οικογένειες που ζουν σε αυτή την περιοχή είχαν ήδη δεχθεί απειλές από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Διεθνής κατακραυγή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για μια συγκλονιστική επίθεση σε ό,τι αφορά «τη σκληρότητα και τον κυνισμό της», ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε «μια σοκαριστική ενέργεια» στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σίσι.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε μια «ειδεχθή επίθεση» και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από (…) αυτή τη βάρβαρη ενέργεια».

Ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους αλ Άζχαρ, του βασικού θεσμού του σουνιτικού ισλάμ, ο σεΐχης Άχμεντ αλ Ταγέμπ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε «βαθιά θλιμμένος από την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε «ένα φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι το πραγματικό ισλάμ είναι αθώο σε σχέση με εκείνους που υιοθετούν μια εξτρεμιστική, τρομοκρατική ιδεολογία».

Η προηγούμενη τόσο αιματηρή επίθεση στην Αίγυπτο είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2015, όταν μια βόμβα που είχε τοποθετήσει σε ρωσικό αεροσκάφος το αιγυπτιακό παρακλάδι του ΙΚ είχε κοστίσει τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες.

Οι άμαχοι γίνονται στόχος

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του ΙΚ εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και η συχνότητα και το εύρος έχουν μειωθεί την τελευταία χρονιά.

Οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί στους αμάχους, επιτιθέμενοι όχι μόνο σε χριστιανούς και σουφιστές, αλλά και σε βεδουίνους στο Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον αιγυπτιακό στρατό.

Τον Φεβρουάριο πολλοί χριστιανοί έφυγαν από την αλ Αρίς έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον τους.

Πριν ένα χρόνο περίπου 100 χριστιανοί, κυρίως κόπτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών ή άλλων στόχων στο Σινά και αλλού στην Αίγυπτο.

Πηγή: insider.gr